Hlavní obsah

Lidé podepisují petici proti rušení škol ve Středoklukách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kromě plánovaného slučování příbramských gymnázií vyvolal nesouhlasné reakce také záměr spojit zemědělskou školu a učiliště ve Středoklukách u Prahy se střední odbornou školou a učilištěm v Kladně.

Článek

„Vznikla kvůli tomu i protestní petice, kterou podpořilo přes 800 lidí,“ řekl k budoucnosti příbramského školství krajský radní Milan Vácha. Středočeští zastupitelé budou o slučování škol rozhodovat v pondělí, na programu mají i návrh na spojení dvou škol v Jesenici na Rakovnicku.

Plán na spojení příbramských gymnázií vyvolal kritiku studentů i veřejnosti, vznikla i protestní petice, kterou podpořilo 1930 lidí. Vácha záměr vysvětlil tím, že na Příbramsku je oproti jiným středočeským okresům velká kapacita gymnaziálního školství na počet obyvatel. Připomněl také, že takzvanou optimalizaci škol připravil kraj už v minulém období.

Starosta Příbrami Jan Konvalinka míní, že optimalizace vzdělávací soustavy je potřebná. Podle něj by se však neměla dělat na krajské a obecní úrovni, nýbrž na úrovni státu. Další z diskutujících Petr Chaluš z Fóra rodičů uvedl, že lepší než slučovat gymnázia je zaměřit se na to, co potřebují odborné školy, aby přitáhly zájem studentů.

Příbramské Gymnázium pod Svatou Horou se má sloučit s gymnáziem v ulici Legionářů, jeho studijní programy ale zůstanou zachovány. Půjde o specializaci na jazyky a program šestiletého gymnázia, které budou pokračovat i po přestěhování do ulice Legionářů.

Vácha namítl, že podobná redukce jako v Příbrami se nikde neuskutečnila hladce. Kraj podle něj naráží na odpor i ve Středoklukách. „Mám tady vyjádření 15 starostů, mnoha farmářů. Řešil to bývalý ministr zemědělství,“ uvedl radní.

Střední odborná škola a učiliště Stanislava Kubra ve Školské ulici ve Středoklukách se má od září sloučit se střední odbornou školou a učilištěm na náměstí Edvarda Beneše v Kladně. Nástupnickou organizací by měla kladenská škola. Autoři petice namítají, že škola ve Středoklukách má historické kořeny a k regionu podle nich neodmyslitelně patří. „Je tam velká nevole, je to bráno jako nezodpovědnost vůči odbornému vzdělávání na úkor preference ostatních škol, zejména gymnázií,“ řekl Vácha.

Zastupitelé budou v pondělí rozhodovat také o spojení Integrované střední školy v Žatecké ulici v Jesenici se Základní školou a Praktickou školou v Plzeňské ulici. Nástupnickou organizací bude Základní škola a Praktická škola Jesenice. Podle Váchy jde spíš o institucionální než oborovou záležitost. „Souvisí to s rozsáhlými majetky, které nám tam padají na hlavu a o které se nejsme schopni starat,“ dodal radní.

Reklama

Doporučované