Hlavní obsah

Lidé před Vánoci kupují z druhé ruky hudbu, knihy, hračky, ale i auta

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

S blížícími se Vánoci se mění nejvyhledávanější a nejnavštěvovanější kategorie na e-shopech a bazarech. Zájem je například o beznadějně vyprodané konzole, vyplývá z dat Sbazaru.

Článek

„Pokud se nejdřív podíváme na obecné rozdělení produktů na Sbazar.cz, pak v říjnu byly nejvíce navštěvované kategorie Auto-moto, Dům, byt a zahrada a Zvířata. Na tomto pořadí se nic nezměnilo ani v následujícím listopadu nebo nyní v prosinci,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

V první zmíněné kategorii je největší zájem o osobní vozy, ve druhé pak o nábytek. Mezi zvířaty lidé nejčastěji vyhledávají – nepřekvapivě – psy a štěňata. „K dalším vyhledávaným kategoriím na Sbazar.cz patří Elektro a počítače a Dětský bazar. V posledních měsících přidali uživatelé na Sbazar.cz nejvíce inzerátů právě do kategorie s dětským oblečením, druhou nejpočetnější kategorií je Oblečení, obuv a doplňky pro dospělé,“ říká Smutná.

Největší nárůst zájmu portál zaznamenal u hudby, knih, her a zábavy. Oproti létu stoupla návštěvnost kategorie jako stvořené pro výběr dárků o necelou třetinu. Čtvrtinový nárůst návštěvnosti měla další „dárková“ kategorie – elektro a počítače.

Podle dat Sbazaru se na poptávce projevil předvánoční čas. Vyhledávané jsou panenky, stavebnice Lego, ale také elektronika. Na základě údajů portálu se dá odhadovat, že mezi častá přání pod stromeček spadají výrobky Apple, jako jsou chytré hodinky, nebo sluchátka Airpods.

Zájem je také o poslední herní konzoli, Playstation 5, který je však prakticky od spuštění prodeje beznadějně vyprodaný. Poptávka je proto i po jeho pomyslném starším bratrovi, Playstationu 4. Staršímu z obou hardwarů nahrává také to, že další dodávka poslední generace konzole od Sony bude nejdříve začátkem roku 2021.

Reklama

Doporučované