Hlavní obsah

Firmám chybí lidi. Myslí málo na ženy a lidi nad 50 let

Pusťte si video ze studia Seznam. O nízké nezaměstnanosti a potížích firem najít si pracovníky hovořili Radek Špicar ze Svazu průmyslu a dopravy a dva šéfové firem.

 

Reklama

Úřady práce mají nejvíce volných míst od roku 2007. Firmy nemohou najít zaměstnance. Mnohdy i proto, že nechtějí přistoupit na kratší úvazky.

Článek

V prosinci sice přibylo oproti předchozímu měsíci přes 18 tisíc nových uchazečů o práci, nezaměstnanost je přesto rekordně nízká. Bez práce je aktuálně kolem 380 tisíc lidí, tedy nejméně za posledních osm let.

A firmy mají problém sehnat zaměstnance na neobsazené pracovní pozice. Jen v průmyslu je momentálně neobsazených 150 tisíc míst.

„Dá se říct, že největší brzdou dalšího rozvoje českých podniků je nedostatek ať už nekvalifikované, tak kvalifikované pracovní síly," řekl ve studiu Seznam Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

Firmy jsou nadto mnohdy neochotné vycházet lidem vstříc - třeba tím, že by přistoupily na větší množství částečných úvazků.

„Tyto bariéry na straně zaměstnavatelů jsou. V mnoha podnicích přetrvává pocit, že koho nevidím v kanceláři, ten nepracuje. Mladí přitom mají o alternativní úvazky zájem. V tomhle se musí zaměstnavatelé zmodernizovat a tyto úvazky nabízet, jinak budou mít velký problém," soudí Špicar.

V rozhovoru pro Seznam také řekl, kde vidí pro firmy další prostor sehnat kvalitní pracovníky. „Obrovský prostor je v zaměstnávání žen, které nejsou plně využité. A dále je to otázka zaměstnávání seniorů nad padesát let. Mnoho firem v minulosti mělo dojem, že jsou přítěží a snažily se jich zbavit."

Hosté ve studiu

Radek Špicar - viceprezident Svazu průmyslu a dopravy pro hospodářskou politiku

Jaroslav Pecka – obchodní ředitel firmy Next

Martin Pejša – ředitel Creative Dock

Česká republika zakončila rok 2016 s mírou nezaměstnanosti na úrovni 5,2 procenta. Předchozí rok přitom vykazovala 6,2 procenta.

Je to dobrá zpráva pro zaměstnance, kterým rostou mzdy, podnikatelé ale hlásí problémy. Trápí je nedostatek lidí. Mírný nárůst lidí bez práce se v prosinci očekával. „S příchodem zimy postupně končí sezónní práce,“ vysvětluje Kateřina Sadílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR. Situace na trhu práce se podle ní díky rostoucí ekonomice dostala na hodnoty před hospodářskou krizí.

To dokazuje i počet otevřených pozic, které firmy nahlásily na úřadech práce. Více jak 132 tisíc volných míst představuje nejvyšší údaj od roku 2007. Podle nejaktuálnějších údajů Eurostatu, které jsou za říjen 2016, má Česká republika nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii.

Nejnižší nezaměstnanost hlásí z Rychnova nad Kněžnou a z Prahy-východ, kde se dostala na 1,8 procenta. Nejvyšší podíl lidí bez práce naopak evidují v okresech Karviná (10,3 %), Most (10,1 %) a Bruntál (9,5 %).

Reklama

Doporučované