Hlavní obsah

Lidl přestřelil, byl jsem zděšen, říká kněz Orko Vácha

Bojíme se všeho cizího, protože nejsme sebevědomí, říká Orko Vácha.Video: Renata Kalenská

 

Reklama

To, že Lidl nechal ze svých letáků v rámci „Řeckého týdne“ odstranit kříže kostelů, aby zachoval „náboženskou neutralitu“, je podle katolického kněze Marka Orko Váchy velkým varováním pro evropskou civilizaci.

Článek

Po kardinálu Dominiku Dukovi se ke kauze obchodního řetězce Lidl vyjádřil i římskokatolický teolog a přírodovědec Marek Orko Vácha. „Zřejmě si v té centrále myslí, že v Evropě existuje velká skupina lidí, kteří tak nenávidí křesťanství, že by si nekoupili jídlo, na němž by byly kříže,“ hodnotí marketingový krok Lidlu.

Západní civilizace podle Váchy žije ve vakuu. „Náboženství jsme hodili přes palubu a přišly běsy,” říká v rozhovoru pro Seznam. Přitom vyzývá, aby se Evropa vrátila k jedné ze svých hodnot, tedy k toleranci. Podle Váchy jsme se ocitli v krizi, která se ale může stát naší novou šancí.

Velkou naději přitom katolický kněz spatřuje v mladé generaci. „Moje generace musí vymřít,“ konstatuje.

Orko Vácha je přednostou Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a specializuje se i na otázky evoluční biologie. K čemu je podle něj dobrý strach, jak se Češi dokážou vypořádat s xenofobií a proč se bojíme uprchlíků? Podívejte se ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované