Hlavní obsah

Lidovci chtějí změnit ústavu. Manželství je prý jen svazek muže a ženy, nikoliv pejska s kočičkou

Manželství není svazek muže a muže, nebo pejska a kočičky, domnívá se lidovecký poslanec.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lidovecký poslanec Marek Výborný připravil novelu, která chce změnit Listinu základních práv a svobod.

Článek

Jde o článek 32, kde nyní stojí: „Rodičovství a rodina jsou pod ochranou zákona.“ Tuto pasáž by Marek Výborný rád změnil.

„Chceme upravit větu na: Rodina, rodičovství a manželství jako svazek muže a ženy jsou pod ochranou zákona,“ vysvětluje úpravu dokumentu, který je součástí Ústavy České republiky.

Lidovci teď sbírají podporu u ostatních parlamentních stran, komunisty ani Okamurovo hnutí SPD však prý oslovit nemíní.

„My se domníváme, že by bylo vhodné do toho výčtu přidat i manželství, protože nevnímáme manželství jako nějaký sociální nebo ekonomický konstrukt, ale manželství vnímáme jako hodnotu, která vychází z naší židovsko-křesťanské tradice a vnímáme manželství jako svazek muže a ženy,“ vysvětluje poslanec.

Říká, že předkladatelé jsou připraveni i na velkou diskusi, kterou návrh může přinést.

„Věřím tomu, že to vyvolá debatu, ale my ji považujeme za důležitou,“ doplnil Marek Výborný. „Pokud přijdeme na to, že manželství je sociálně-ekonomický konstrukt, který se vyvíjí v čase, tak ano, manželství potom může být svazek muže a muže, nebo pejska a kočičky.“

Předkladatelé tvrdí, že zatím se jim podařilo získat na svou stranu zhruba čtyři desítky poslanců. Kromě zákonodárců z KDU-ČSL se pod novelu podepsali i členové klubu STAN, TOP 09, ODS, ANO a ČSSD.

Reklama

Doporučované