Hlavní obsah

Lidská práva vrahů

Foto: ČTK / Seznam Zprávy, ČTK

Jednu ze svých obětí Tempel s komplicem zakopali zaživa. Trestní proces byl ale prý příliš dlouhý. Snímek je z roku 2008.

Reklama

Článek

Práva nelítostného vraha Roberta Tempela nejsou a nemohou být větší než práva jeho obětí.

Před šesti dny rozhodl Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, že česká justice porušila práva na spravedlivý proces vraha Roberta Tempela. Jeho proces podle evropských soudců trval neúměrných 10 let a vrchní soudy nakonec de facto nařídily nižším instancím, jak mají Tempela odsoudit.

Česko bude muset rozhodnout o obnově procesu a výplatě náhrady ve výši až 360 tisíc korun.

Roberta Tempela, kterému se v podsvětí říká Psychi, znám. Znám jeho rodinu i jeho komplice. Znám ale také rodinu jedné z jeho obětí. Když jsem s ním před lety mluvil ve věznici, ptal jsem se ho, co říká tomu, že jej v podsvětí považují za jednoho z nejlepších nájemných vrahů. Psychiho velmi jemná, skoro dívčí tvář se zalila ruměncem, jak mu to polichotilo. Odpověděl s milým úsměvem, že většinu práce ale nedělal v Česku.

Proces, o kterém teď rozhodl štrasburský soud, se týkal vraždy dvou mladíků, Lukáše a Michala. Lukáš měl ten den narozeniny, bylo mu 22 let a vlastnil autobazar. Protože byl pracovitý, obchod mu šel. I proto ze své oslavy odjel s kamarádem prodat auto. Kupujícím byl právě Tempel se svým baculatým komplicem, kterému nikdo neřekne jinak než Biftek.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Místo placení ale Lukáše na místě zastřelili. Do Michala stříleli také, ale ještě žil, a proto ho bili montovacím klíčem, kusem betonu a pak mu ještě skákali na hruď. I tak ještě žil. Když se vrazi unavili, naložili oba mladíky do kufru Biftekova auta. Novým autem odjel Tempel.

Oba muži jeli v klidu domů. Biftek, který měl v kufru oba mladíky, se šel vysprchoval a vyspat. Auto stálo celou noc před domem a zmučený Michal, který ležel vedle svého mrtvého kamaráda, stále žil. Druhý den ráno se Biftek s Tempelem znovu sešli a Lukáše se stále umírajícím Michalem zakopali na nedalekém statku.

Od té doby Tempel jezdil jejich autem, které Biftek dokonce přehlásil na dopravním inspektorátu. Když je oba později policie chytila, Biftek začal vypovídat. Prý se Psychiho bál. Věřím, že nebyl žádný hrdina. Ostatně utekl i přede mnou, když zjistil, že ho natáčím na skrytou kameru. Tempela, který se neustále odvolával, po deseti letech soudy odsoudily. Vraždili oba. Kdo z nich zastřelil Lukáše, se už asi nedozvíme, ale Michala zakopali ještě živého oba. Biftekovi přinejmenším jeho účast na vraždě prošla.

Evropský soud řešil práva odsouzeného Tempela. Jenže jeho práva na spravedlivý proces nejsou a nemohou být větší než práva obětí na spravedlivé potrestání viníků. Tempel ani Biftek se nikdy ani neomluvili, ani nevyjádřili účast a samozřejmě nezaplatili žádné odškodné rodinám. Jestli české soudy porušily nějaká práva, tak jsou to práva zavražděných Lukáše a Michala na spravedlivý proces s jejich vrahy.

Reklama

Doporučované