Hlavní obsah

Lijete olej do odpadu? „Zabetonujete“ si trubky, varuje šéf PVK

Celý díl magazínu Byznys zblízka – hlavním hostem byl generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lijete do odpadu olej, který vám zbyde po vaření ? Tak to nedělejte. Když ztuhne, vytvoří spolu s lógrem z kávy směs, která je schopná doslova zabetonovat kanalizační přípojku.

Článek

Z obsahů pražských kanálů se dá vyčíst ledacos. Nedávno například díky nim vznikla poměrně detailní mapa, kde v Praze se berou jaké drogy. „Tyhle údaje nezjišťujeme my, ale výzkumníci. Každopádně drogy ani léčiva v čistírně odpadních vod vyčistit neumíme,“ říká generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos s tím, že technologie, které by to dokázaly, sice existují, ale jsou provozně a investičně tak nákladné, že je jejich použití zkrátka nemožné.

Kromě těchto látek ale v kanalizaci dělají největší problémy tuky. „Usazují se a nedotečou až do čistírny. Nezpůsobuje to problém jen nám, ale i spotřebiteli. Třeba lógr z kávy s olejem, který ztuhne, vytvoří směs, která je velice podobná betonu. Takto zabetonovaná přípojka se už nedá vyčistit,“ vysvětluje Mrkos.

Chutnější voda pro sever Prahy

Čistění vody a její návrat zpět do kanalizace je ale až posledním krokem na cestě vody v PVK. Na úplném začátku je úpravna pitné vody.

Pražané ji dnes mají ze dvou zdrojů – z Želivky a Káraného. Voda z nich se liší. „Voda z Káraného je senzoricky jiná. Je tvrdší, protože je silněji mineralizovaná,“ říká Mrkos. Chuťový rozdíl pozná i běžný uživatel, jemu osobně prý více chutná ta z Káraného. „Mineralizovaná voda je lepší i ze zdravotního hlediska. Želivská voda je ale také na velice vysoké úrovni,“ dodává.

Káranská voda má ale i svou nevýhodu. „To, že je mineralizovaná, se pozná i na spotřebičích. Tam, kde se používá pouze káranská voda, způsobuje její mineralizace větší inkrusty (usazeniny, pozn. red.) na spotřebičích,“ upozorňuje Mrkos.

Pouze káranskou vodu používají lidé na severovýchodním okraji Prahy. V místě, které se nazývá „kyjský uzel“, se totiž obě vody smíchají a dál do Prahy už pokračuje mix.

Obří tunel z Podolí

Už brzy se do tohoto řetězce zapojí i úpravna v Podolí. Ta vodu pro Prahu dlouhodobě nedodává – je pouze rezervním zdrojem. V současnosti však ve vodárně probíhá takzvaná malá rekonstrukce, jejíž součástí je například instalování filtrace s aktivním uhlím. Hotova bude na podzim a poté se vodárna do systému zásobování Prahy pitnou vodou omezeně zapojí. Díky obřímu tunelu, který ho propojí s Florou, by se ale Podolí v následujících letech mělo stát plnohodnotnou součástí tohoto systému.

Pražské vodovody a kanalizace

Společnost Pražské vodovody a kanalizace, a. s. provozuje vodohospodářskou infrastrukturu hlavního města Prahy. Je součástí skupiny Veolia Česká republika.

Zabývá se výrobou a distribucí pitné vody a odváděním a čištěním odpadních vod. Zajišťuje výrobu vody pro 1,267 milionu obyvatel Prahy a dalších zhruba 60 tisíc obyvatel Středočeského kraje.

Provozuje úpravny vody Káraný a Podolí, přičemž vodárna v Podolí je pouze rezervním zdrojem. Z vodního zdroje Želivka vodu nakupuje.

Odpadní vody jsou systémem stok odváděny do čistíren odpadních vod, kde jsou vyčištěny a odcházejí do Vltavy.

Zdroj: Pražské vodovody a kanalizace

Nižší DPH vodu nezlevní

V Praze dnes stojí kubík vody 94,09 koruny. A tato částka se nezmění ani poté, co v květnu klesne DPH z patnácti na deset procent. To, že by firma navýšení poslala formou vyššího zisku hlavnímu akcionáři, firmě Veolia, do Francie, Mrkos odmítá. „Je nutné investovat. Všechno, co je nad inflaci, jde do nájemného. My se v Praze velice brzy dostaneme ke třem miliardám nájemného, ze kterého se hradí investice,“ vysvětluje.

Nájemné firma platí hlavnímu městu, které se rozhodlo využít snížení DPH ke zvýšení investic. Podle Mrkose tvoří nájemné 46 procent všech nákladů, které jsou součástí ceny vodného a stočného. „Zisk je 10 procent z nákladů. To je přiměřené,“ říká Mrkos. Jak dodává, v Praze je cena vody na celorepublikovém průměru a ve spotřebním koši běžného Pražana představuje 1,3 procenta všech běžných nákladů.

Samostatný rozhovor s Petrem Mrkosem z PVK.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované