Hlavní obsah

Likvidační zajišťovací příkazy by mohla nahradit nucená správa v podezřelých firmách, říká ministr Pilný

Děsí mě to vyvolávání nenávisti vůči Finanční správě. Úředníci jsou i fyzicky napadáni, tvrdí ministr Ivan Pilný.Video: Adam Junek

 

Reklama

Ministr financí se v rozhovoru pro pořad Výzva omluvil za postup Finanční správy, že neoprávněně zničila některé firmy, byť to nepovažuje za svou chybu.

Článek

Právě dnes má ministr financí Ivan Pilný (ANO) termín, kdy odevzdává premiérovi a také sněmovnímu rozpočtovému výboru analýzu o fungování Finanční správy. Jde v ní hlavně o zajišťovací příkazy, jimiž berní úředníci obstavují majetek firmám podezřelým z krácení daně a které mohou být likvidační. A také o prověřování takzvaných jednokorunových dluhopisů.

„Dostal jsem vyčerpávající informace od generálního ředitele Finanční správy. Návrh, jak napříště zabránit likvidaci firem, je místo zajišťovacích příkazů poslat do takto podezřelé firmy nucenou správu,“ přiblížil Pilný ve Výzvě Seznamu, co premiérovi píše.

Za nezávislostí daňových úředníků si stojí.

„V kauze jednokorunových dluhopisů dříve Finanční správa prověřovala jen podezřelé případy. Teď prostě prověří každou jednu emisi,“ dodal ministr.

Jaké výhody má nucená správa? Doměřily již berní úřady doplatky daní kvůli korunovým dluhopisům? Kdo je podle Ivana Pilného vítězem přetahované o státní miliardy? A jak se sestavuje rozpočet ministrovi, který nebude odpovědný za jeho plnění? Podívejte se v rozhovoru ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované