Hlavní obsah

Likvidovali jsme takové množství dokumentů, až skartovačky zkolabovaly, říká bývalý agent Stasi

Svět bez obalu: Vzpomínky agenta Stasi i východoněmeckého politika na dění roku 1989.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Co během pádu Berlínské zdi dělali ti, kteří stáli na druhé straně barikády?

Článek

Seznamte se s příběhy bývalého důstojníka východoněmecké tajné policie Stasi nebo člena tehdejší Ústředního výboru Komunistické strany Německa.

„Moje práce byla hodnotit zprávy, hledat v nich informace, obzvláště informace o lidech, kteří chtěli pracovat proti režimu. Ale to mě přesně donutilo k tomu, abych o tom všem pochyboval,“ říká teď Timm Allen.

V roce 1989 byl důstojníkem východoněmecké tajné policie Stasi. Teď pracuje pro Bellingcat – známou novinářskou investigativní organizaci.

„V práci jsme pak dostali příkaz zlikvidovat všechny naše dokumenty,“ pokračuje v popisu událostí bývalý agent Stasi. „Museli jsme je rozstříhat. Pracovali jsme také se skartovačkami, ale ty byly brzy přehřáté a zkolabovaly. Takže jsme museli zbytek ručně roztrhat. Pro mě bylo důležité chránit své zdroje, se kterými jsem pracoval. Takže jsem některé spisy, které s nimi byly spojené, spálil.“

Bývalý východoněmecký premiér Hans Modrow, kterému je teď 91 let, byl v roce 1989 členem Ústředního výboru Komunistické strany Německa

„Situace v té době byla z velké části ukryta pod povrchem. Prosakovalo to, ale nevyšlo to na povrch,“ říká. Poté, co upozornil na zhoršující se ekonomickou situaci, se názorově střetl s tehdejším vedením strany a byl později nominován na předsedu nové vlády.

V prosinci nařídil Modrow rozpuštění Stasi. Během diplomatických jednání se pokoušel prosadit svůj vlastní plán na sjednocení západního a východního Německa – neúspěšně. Ve východním Německu během prvních demokratických voleb v březnu 1990 Modrowova strana výrazně prohrála a jeho plán na neutralitu byl ignorován. Nově sjednocené Německo vedené Helmutem Kohlem zůstalo členem NATO. Komunistický režim byl definitivně pohřben.

Reportáž si můžete pustit v úvodním videu. Video je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete tu.

Reklama

Související témata:

Doporučované