Hlavní obsah

Lipenská knihovna slaví sto let, chystá soutěž i výstavu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Výtvarnou soutěží i výstavou mapující dlouholetou historii se letos chystá oslavit svoje 100. výročí Městská knihovna v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Významné jubileum připadá na polovinu února.

Článek

Knihovna v současné době kvůli opatřením v souvislosti s pandemií funguje bezkontaktně, zájem o služby je však stále velký.

Výtvarná soutěž, kterou knihovna v souvislosti s oslavami výročí vyhlásila v těchto dnech, nese název Knihovna mých snů. „Soutěžící mohou libovolnou výtvarnou technikou vyjádřit, jak by podle jejich představ měla vypadat knihovna pro veřejnost. Co by měla obsahovat, aby návštěvníky upoutala. Po mnoho desetiletí knihovny vystupovaly pouze jako půjčovny knih a dalších dokumentů. Vývoj posunul knihovny mezi moderní informační instituce. Jsou také místem setkávání lidí všech generací,“ řekla ředitelka knihovny Pavlína Papežová.

Soutěž je určena téměř pro všechny věkové kategorie a potrvá do 30. dubna. Nejlepší práce budou součástí výstavy Jsme tu s vámi již 100 let, kterou knihovna chystá od 10. do 28. května ve výstavním sále Domečku. „Výstava bude mapovat stoletou historii a vývoj knihovnictví na Lipensku včetně dobových rekvizit,“ doplnila ředitelka knihovny.

Knihovna a čítárna, financovaná z příjmu obce, byla v Lipníku nad Bečvou otevřena 15. února 1921. Od té doby změnila knihovna mnohokrát své umístění, zázemí našla například v budově bývalé německé reálky, v obecním domě Na Cahúskách na náměstí či v nových prostorách městského úřadu. Naposledy se knihovna stěhovala v roce 1956, a to do budovy spořitelny na náměstí, kde sídlí dosud.

Knihovna v Lipníku nad Bečvou měla loni 814 registrovaných čtenářů, o něco méně než předchozí rok, důvodem je dlouhodobé uzavření knihovny kvůli koronavirovým opatřením. Knihovna nyní funguje v režimu bezkontaktního vracení a půjčování, kdy mají čtenáři knihy nachystány ve vestibulu knihovny po předchozí domluvě telefonicky, e-mailem nebo po rezervaci pomocí on-line katalogu. „Zájem je velký, především na dospělém oddělení. V průměru si přijde pro knihy denně po předchozí telefonické domluvě kolem dvaceti čtenářů. Výdejové okénko nemáme, protože sídlíme v patře,“ doplnila ředitelka.

Reklama

Doporučované