Hlavní obsah

Litoměřice rozdají seniorům 100 SOS hodinek pro případ ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Litoměřice rozdají seniorům 100 takzvaných SOS hodinek, které fungují jako mobilní telefon. Sloužit mají pro případ ohrožení nebo nenadálé krizové situace. Cílem je zvýšit bezpečnost seniorů.

Článek

ČTK to řekla mluvčí litoměřické radnice Eva Břeňová.

Technologie obsahuje GPS pro zjištění místa pobytu, SIM kartu. V případě ohrožení senior zmáčkne červené SOS tlačítko, poté je spojen s dispečinkem v recepci Domova pro seniory na Dómském pahorku, který funguje v nepřetržitém provozu. Školený personál dispečinku komunikuje s klientem a v případě ohrožení zajistí okamžitou pomoc. Zároveň mohou pracovníci upozornit i blízké seniora.

Výhodou hodinek není podle Břeňové jen odolnost proti vodě, prachu a nárazu, ale také snadná manipulace a nabíjení nebo přenos dat na dispečink, který průběžně vyhodnocuje stav člověka, který je má připevněné na ruce.

Náklady na pořízení hodinek jsou 958.000 korun. Službu bude provozovat pečovatelská služba Farní charity Litoměřice. Rozvoz hodinek začne ve čtvrtek. „Vstupní náklady na pořízení hodinek činí 9500 korun na osobu, první stovka seniorů z Litoměřic je dostane díky městu zdarma. Lidé uhradí jen náklady spojené s provozem SIM karty, tj. 250 korun měsíčně,“ uvedla ředitelka Farní charity Litoměřice Karolína Wankovská.

Po vyčerpání první stovky hodinek předaných předem prověřeným zájemcům zdarma se mohou hlásit i obyvatelé z okolních obcí. Ti však již budou muset zaplatit jednorázově 9500 korun a následně měsíční paušál ve výši 250 korun. Pořizovací cena zahrnuje nejen výrobní náklady, ale také následný servis spojený s provozem celé služby, včetně dispečinku.

Reklama

Doporučované