Hlavní obsah

Lomnice nad Popelkou letos investuje třikrát více než loni

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Lomnice nad Popelkou na pomezí Českého ráje a Krkonoš se letos chystá investovat přes 90 milionů korun. Loni dala radnice na kapitálové výdaje zhruba třetinu této částky.

Článek

Za výrazným nárůstem jsou podle místostarosty Zdeňka Rajma investice, na něž získali národní či evropskou dotací. „Jde o projekty, u kterých si myslíme, že se nebude nabídka spolufinancování opakovat,“ uvedl Rajm. Aby město bylo schopné zaplatit svůj podíl na dotačních akcích, muselo si vzít úvěr. Zastupitelé ho schválili ve výši 15 milionů korun.

Lomnice s 5500 obyvateli bude letos hospodařit s 204 miliony korun, loňský rozpočet byl ve výši zhruba 130 milionů korun. Za navýšením jsou hlavně dotační akce. Mezi největší investice patří přestavba bývalé školy na Rváčově na domov pro děti a mládež s poruchou autistického spektra za 25 milionů korun. Práce začaly letos v polovině ledna a z budovy zůstanou prakticky jen obvodové zdi a možná ještě střecha, jinak se kompletně přestaví. Bourací práce jsou už podle Rajma hotové. „Začínají se stavět nové konstrukce, nové stropy, nosné stěny, příčky a tak dále,“ uvedl. Domov by měl být v provozu nejpozději od ledna 2023, po dovybavení a zaregistrování mezi sociální služby. Takové zařízení v kraji dosud není.

Ještě více bude stát dokončení loni zahájené modernizace základní školy, práce za 30 milionů korun by měly být hotové do září. Součástí projektu je rekonstrukce čtyř odborných učeben, dvou jazykových, fyzikálně chemické laboratoře, dílen či vytvoření auly se zázemím. V letošním roce se bude v Lomnici také dokončovat renovace multifunkčního hřiště u základní školy za téměř sedm milionů korun, zhruba stejná částka půjde na úpravy sídliště a přes pět milionů si vyžádá dostavba hasičské zbrojnice.

Město se bude podílet i na rekonstrukci krajské silnice II. třídy 284 od Školního náměstí až na okraj města ve směru na Novou Ves nad Popelkou. Jde o sdruženou investici za zhruba 70 milionů korun. Kompletně se tam budou měnit inženýrské sítě a silnice a chodníky tam dostanou nový povrch. Práce by podle Rajma měly začít do 14 dnů výměnou vodovodů a kanalizace. „Bude to v jednom z nejsložitějších dopravních uzlů města, kde de facto neexistuje objížďka,“ uvedl místostarosta. Práce jsou naplánované až do konce roku a provoz zůstane po většinu doby částečně zachovaný, řízený střídavě na semafory. Úplné uzavření bude nutné asi zhruba na měsíc. Podle Rajma nyní dojednávají s železničáři, aby auta mohla v tu dobu jezdit přes nádraží.

Reklama

Doporučované