Hlavní obsah

Londýn omezil dopravní spoje, ty teď praskají ve švech

Foto: Profimedia.cz

Londýnská hromadná doprava ve špičce po zpřísnění pravidel pro opouštění domu.

Reklama

Britská vláda za pět dvanáct přišla s restriktivními omezeními. Johnsonovo pravidlo „myjte si ruce“ nahradilo „zůstaňte doma“. Přesto internetem kolují fotografie z Londýna, které novým vládním nařízením absolutně neodpovídají.

Článek

Británie navzdory původnímu plánu na vytvoření kolektivní imunity začalo s restriktivními opatřeními. „Zastavte provoz metra, jinak se bude dál umírat,“ vzkázal londýnský starosta Sadiq Khan po zjištění situace, která panuje zejména v londýnském metru.

V pondělí večer pronesl Boris Johnson k Britům projev, kde naordinoval přísná pravidla pro vycházení z domu. Následující ráno, po probuzení do nového režimu, Británií zmítaly zmatky, nedorozumění i zjevné porušování nových pravidel.

Omezení v dopravě jako uzavírání některých stanic a rušení pravidelných spojů spolu s nedodržováním domácí karantény vytvořilo problém nový – vozy londýnské hromadné dopravy praskají ve švech.

+2

Londýnský starosta Sadiq Khan sice vzkázal obyvatelům přes mluvčího, že by měli dodržovat nařízení, aby hromadnou dopravu používali jen v případě, že je to opravdu nezbytné, primárně pak zaměstnanci „kritických odvětví“.  Internetem ale i poté proletěly fotografie přeplněných souprav metra a dalších veřejných dopravních prostředků.

Dopravní podnik už minulý týden uvedl, že počet cestujících v metru se snížil o 70 procent, v autobusech o 40 procent. Zároveň ale ruku v ruce s omezením velké části dopravních spojů dochází k přelidňování dopravních prostředků, zejména ve špičkách, kdy jezdí přibližně jeden spoj za dvacet minut.

Situace se dle britských médií nezměnila ani ve středu. Sadiq Khan oznámil, že onemocněla třetina dopravního personálu. Na starostovu hlavu se snesly stížnosti a obviňování ze strany zdravotnického personálu kvůli jeho rozhodnutí služby jen omezovat. Někteří zaměstnanci zdravotnictví vzkázali, že se více obávají cesty do práce než ošetřování pacientů nakažených koronavirem.

Reklama

Doporučované