Hlavní obsah

Londýn preventivně evakuuje tisíce obyvatel hořlavých domů. Někteří odmítají odejít

Londýn preventivně evakuuje tisícovky obyvatel hořlavých domů. Někteří odmítají odejít.

 

Reklama

Jako první k preventivnímu kroku přistoupila radnice v londýnské čtvrti Camden. Pět zdejších výškových domů má stejné obložení jako věžák Grenfell Tower.

Článek

Po tragickém požáru výškové budovy Grenfell Tower, který si minulou středu vyžádal přinejmenším 79 obětí, britské úřady přistoupily k inspekci podobných budov. Plameny značně přiživilo hořlavé obložení věžáku. Jen v Anglii se podle úřadů nachází na 600 výškových budov, jejichž obložení je podobné tomu v Grenfell Tower.

Jako první přistoupila k preventivní evakuaci radnice londýnské čtvrti Camden. Své domovy musely opustit tisíce lidí z pěti výškových domů s celkem osmi stovkami bytů. Po bezpečnostní kontrole budov úřady sdělily, že nejsou schopné zaručit bezpečnost jejich obyvatel. Evakuovaní se stěhují do ubytovacího střediska a další místa se shánějí v hotelech v okolí.

Premiérka Mayová: Myslím na ty, kteří se musejí evakuovat ze svých domovů v Camdenu, zatímco se pracuje na zabezpečení bytů.

Vystěhování má trvat tři až čtyři týdny, během nichž má být závadné obložení odstraněno a mají být uvedena do pořádku všechna další nezbytná protipožární opatření.

Někteří lidé ale své byty podle televize BBC odmítají opustit.

Hořlavé panely v USA zakázali

Budova se 24 patry vzplála minulý týden od rozbité ledničky. Už první závěry hasičů a vyšetřovatelů ale z rychlého rozšíření požáru vinily i hliníkové obložení věžáku.

Stavební firma Harley Facades, která loni v květnu za deset milionů liber (v přepočtu téměř 300 milionů korun) fasádu Grenfell Tower opravovala, jakoukoliv závadnost materiálu popírá. Britská média ale přinesla zprávu, že ve Spojených státech je instalace těchto panelů na výškové budovy od roku 2012 zakázaná. Deník The Independent cituje architekta Sama Webba, jenž se v minulosti podílel na vyšetřování požáru Lakanal House v Londýně, při kterém zahynulo šest lidí. Podle Webba jsou stejné panely z hliníkového kompozitu spojovány s požáry v Austrálii, Rusku i Spojených arabských emirátech.

Reklama

Doporučované