Hlavní obsah

Loni tu popravili čtyři lidi. Poslední země Evropy, kde mají trest smrti

Bělorusko.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Popravy se provádějí kulkou do hlavy.

Článek

Bělorusko je poslední evropskou zemí, ve které je možné uložit odsouzenému absolutní trest. Exekuce se zde provádí kulkou do hlavy a tělo popraveného je pak pohřbeno na neznámém místě. V roce 1996 se v zemi konalo o trestu smrti referendum. Podle oficiálních výsledků se pro něj vyslovilo 80 % obyvatel.

V roce 2012 nechalo Bělorusko popravit dva muže: Dzimitryje Kanavalaua a Ulada Kavaljoua. Byli shledáni vinnými za bombový útok v minském metru, ke kterému došlo v roce 2011. Běloruští lidskoprávní aktivisté jejich vinu ale zpochybňovali.

„Žijeme ve středu Evropy, kde je každý život vzácný jako zlato. Je na bohu, aby o životě člověka rozhodl. Ani nejvyšší úředníci nemají právo ho někomu vzít, a obzvláště ne po takovém nespravedlivém procesu. Nebyl během něho předložen jediný důkaz, že jsou ti chlapci vinni,” říká jedna z aktivistek protestující proti trestu smrti.

Odpůrci trestu smrti také tvrdí, že dochází k justičním omylům. Vrah Gennadyj Mikhaševič byl v Bělorusku zatčen v roce 1985. Přiznal se k více než 40 vraždám, které spáchal v letech 1971 až 1985. Za některé tyto vraždy byl ale už předtím popraven někdo jiný.

V Bělorusku bylo od roku 1991 státem zabito okolo 300 lidí. Dva byli popraveni v roce 2017 a čtyři v minulém roce. Rodiny usmrcených dostaly pouze dopis, ve kterém jim byla exekuce potvrzena.

V nové zprávě Amnesty International se uvádí, že počet exekucí ve světě se snížil o 31 %, ale v některých zemích byl zaznamenán v roce 2018 naopak nárůst. Jsou mezi nimi Spojené státy, Japonsko a Bělorusko.

Reklama

Doporučované