Hlavní obsah

Loňské nákupy v Bille zvedly její tržby téměř o desetinu. Pořád ale není na špici

Ilustrační fotografie.

Reklama

Supermarketu Billa se daří. V Česku loni zvýšil tržby o 9 procent na téměř 28 miliard korun. A výrazně mu poskočil i čistý zisk – o 60 procent na 591 milionů korun. A jak jsou na tom ostatní?

Článek

Supermarkety Billa v Česku loni zvýšily tržby za prodej zboží o devět procent na 27,7 miliardy korun. Vzrostl i čistý zisk firmy o 60 procent na 591 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy, která vyšla tento týden ve sbírce listin. Billa patří do první desítky největších prodejců v ČR mimo jiné spolu s prodejnami firem Kaufland, Ahold či Tesco.

Podpora českých producentů

Ke konci loňského roku provozoval řetězec v Česku 225 prodejen a zaměstnával přes 6 000 lidí. Loni v prosinci mimo jiné také přestal prodávat igelitové nákupní tašky a nahradil je taškami z recyklovaného papíru. Řetězec se soustřeďuje na podporu českých producentů, proto české potraviny tvoří již 78 procent jeho celkového sortimentu. Jsou také součástí jeho privátních značek.

Supermarkety Billa patří společně s diskontními prodejnami Penny Market do nadnárodní obchodní skupiny REWE Group. REWE je lídrem na rakouském trhu v prodeji potravinového a drogistického zboží a jedním z největších zaměstnavatelů v Rakousku. Na českém trhu značka působí od roku 1991.

Jak se daří ostatním

Největším českým obchodním řetězcem nicméně i nadále zůstává Kaufland. Tuzemský gigant loni zvýšil svůj obrat na 57,6 miliardy korun a zisk o víc než polovinu na 3,08 miliardy.

V závěsu je Lidl. Ten se dostal ze čtvrtého místa na druhé díky růstu tržeb o pětinu na 52,3 miliardy. V zisku ale předčil Kaufland o 2 miliardy. Přesně si za stejný finanční rok 2017/2018 vydělal 5,41 miliardy korun.

Třetí v pořadí, obchodní řetězec Albert, zveřejní své loňské výsledky až v prosinci. Tesco drží čtvrté místo s tržbami ve výši 45,4 miliardy a ziskem 1,3 miliardy korun.

Sesterská společnost supermarketů Billa, Penny, měla loni obrat, který překročil 42 miliard. Zisk řetězce se loni po zdanění proti roku 2017 zvýšil o více než 300 milionů na 866 milionů korun.

Reklama

Doporučované