Hlavní obsah

Orbán bude muset hledat novou munici na rozstřílení uprchlické politiky EU

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Maďarsko od začátku migrační krize kvóty na přijímání uprchlíků odmítá.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Pro odmítnutí uprchlických kvót bylo v referendu 98,2 procenta voličů, ale hlasování neplatí, nepřišlo dost lidí.

Článek

Tři miliony Maďarů hlasovaly v referendu proti kvótám na přerozdělování uprchlíků v rámci Evropské unie. To je víc, než kolik jich v někdejším podobném hlasování podpořilo vstup Maďarska do EU.

Premiér Viktor Orbán "investoval" do kampaně 11 milionů eur, ale přesto nepřišlo k referendu tolik voličů, aby platilo. Obě strany sporu - Orbán i jeho opozice - vydávají výsledek hlasování za své vítězství.

Objektivně řečeno nedělní hlasování ukázalo, že většina Maďarů je proti tomu, aby jejich země přijímala Bruselem nařízený počet uprchlíků. Ale především: Maďarsko zjevně zůstává uvnitř Evropské unie lídrem "hnutí" proti bruselské uprchlické politice. Viktor Orbán svůj postup označuje za hlas rozumu.

Celkem 98,2 procenta maďarských voličů, kteří odevzdali hlas v nedělním referendu, kvóty odmítlo, ale protože se podle definitivních údajů volební komise zúčastnilo jen 40 procent voličů, výsledek oficiálně není možné uznat.

Jobbik žádá Orbánovu demisi

Podle krajně pravicového Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) jsou výsledky referenda "osobním selháním" Viktora Orbána. Jak uvedl šéf strany Gábor Vona, vládnoucí strana Fidesz by se teď neměla snažit výsledky hlasování omlouvat, ale spíše přiznat, že "selhala". Vůdce Jobbiku v této souvislosti vyzval Orbána k odstoupení. Maďarští voliči podle něj nevyslali vzkaz do Bruselu, ale jde o vzkaz určený právě maďarskému premiérovi.

Sám Orbán, který hlasoval v Budapešti, novinářům řekl, že by následující týden - vyzbrojen vyzněním referenda - chtěl jet do Bruselu a začít jednat. „S pomocí výsledku referenda - pokud to bude náležitý výsledek - zkusím dosáhnout toho, abychom v Maďarsku nemuseli přijímat lidi, s nimiž nechceme žít," řekl ještě před sečtením hlasů. Naznačil, že po referendu by mohly následovat i změny v ústavě.

Převládá protiuprchlická nálada

Orbán ještě v sobotu vyzýval Maďary, aby přišli hlasovat a kvóty odmítli. „Referendem můžeme vyslat poselství všem Evropanům, říci jim, že je to na nás, evropských občanech, abychom společnými silami přivedli EU k rozumu, nebo ji nechali rozpadnout se," uvedl v příspěvku v deníku Magyar Idök.

„Hlasovala jsem (proti kvótám), protože i v naší zemi máme hodně chudých lidí, a pokud by další chudí přišli, tak budeme ještě chudší a budeme muset víc pracovat," řekla Reuters Erzsébet Virágová u budapešťského nádraží, které loni v létě bylo plné uprchlíků, čekajících na vlaky do Vídně.

Maďarská vláda je v Bruselu a v některých dalších západních metropolích ostře kritizovaná za tvrdou protiimigrační politiku. Orbán ale tvrdí, že Maďarsko uzavřením hranic před ilegální migrací jen plní své povinnosti a chrání vnější hranice Evropské unie.

Maďarska se v neděli v rozhovoru s nedělníkem Welt am Sonntag zastal také rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. „Kdyby naším nejvyšším cílem nebylo od začátku rozdělování běženců, ale ochrana vnějších hranic, pak by se podle mě toto referendum v Maďarsku nemuselo nikdy konat," řekl.

Reklama

Doporučované