Hlavní obsah

Za historií do Rakouska. Tipy na nejhezčí hrady a zámky

Foto: Aleksandr Medvedkov, Shutterstock.com

Hrad Kreuzenstein.

Reklama

Nevíte, kam vyrazit na výlet nejen v létě? Vyzkoušejte sousední Rakousko. Nabízí působivé hrady a zámky kousek za hranicemi Česka.

Článek

Největší hrad v Rakousku, zámecký park se třemi zámky nebo i tzv. „vodní“ zámek. Podívejte se na 8 tipů na hrady a zámky v blízkém Rakousku, které stojí za návštěvu.

Zámek Schönbrunn

Barokní zámek Schönbrunn, který má 1 440 místností, se nachází v hlavním městě Rakouska, Vídni. Celý zámecký komplex i s rozsáhlými zahradami je zapsán od roku 1996 na seznamu UNESCO. Jedná se mimo jiné o bývalou letní rezidenci Habsburků, svého času tu bydlela například Marie Terezie nebo císař František Josef II. Veškeré informace o vstupenkách a otvírací době naleznete na oficiálním webu.

Foto: SCStock, Shutterstock.com

Zámek Schönbrunn.

Hrad Hochosterwitz

Na jihu Rakouska, poblíž hranic se Slovinskem, se ve spolkové zemi Korutany nachází na cca 150 metrů vysoké skále hrad Hochosterwitz. První zmínky o něm sahají až do roku 860. Bezpochyby se jedná o jeden z nejpůsobivějších hradů v celém Rakousku, i díky svým čtrnácti branám na jedné ze dvou historických cest. Druhá vede strmým svahem skály a nese příznačný název „stezka bláznů“ (německy Narrensteig). Veřejnosti je hrad přístupný od dubna do října.

Foto: Ruslan Kalevich, Shutterstock.com

Hrad Hochosterwitz.

Podívejte se na největší české hrady:

Zámek Ort

Zámek Ort se nachází na ostrově Travenského jezera ve spolkové zemi Horní Rakousy na severu Rakouska východně od Salcburku. Do takzvaného „vodního“ zámku se návštěvníci dostanou po zhruba 130 metrů dlouhém dřevěném mostě, kterým je zámek spojen s pevninou. Původně se jednalo o hrad, jenž byl v roce 1080 postaven Hartnidem z Ortu. Za jeho historie se zde vystřídala řada majitelů. Po požáru v 17. století byl hrad přebudován na zámek. Dnes je ve vlastnictví města Gmunden, v blízkosti kterého leží.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Ort.

Hrad Riegersburg

Východně od města Graz se v rakouském Štýrsku na čedičové skále tyčí hrad Riegersburg. Zajímavostí tohoto hradu je, že na jeho místě stály dříve hrady dva – Kronegg a Lichtenegg. Druhý jmenovaný byl v roce 1648 zbořen a později bylo místo přebudováno na mohutnou pevnost. Od roku 1822 je hrad Riegersburg v osobním vlastnictví rodiny Lichtenštejnů.

Foto: Richard Semik, Shutterstock.com

Hrad Riegersburg.

Zámek Ambras

V jihovýchodním okraji města Innsbruck se nachází v tyrolských kopcích renesanční zámek Ambras. První zmínky o Ambrasu pochází z 11. století. Zámek byl postaven až v 16. století na základech původního hradu. Ambras je tedy tvořen ze dvou částí – staršího horního hradu a novějšího dolního zámku. Obklopen je rozsáhlými zahradami, největší část parku je upravena ve stylu anglického krajinářského parku. K nalezení je tu i jeskyně, umělý vodopád nebo rybník.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Ambras.

Pevnost Hohensalzburg

Na jihu historického centra Salcburku se na kopci Festungsberg nachází pevnost Hohensalzburg. Svojí rozlohou se jedná o největší hrad v celém Rakousku a zároveň o jeden z největších středověkých hradů v Evropě. Jako obrannou pevnost ji nechal v roce 1077 vybudovat arcibiskup Gebhard. Až s dalšími majiteli získal podobu, jakou má dnes. Za svojí historii nebyla pevnost nikdy dobyta. Informace o otvírací době či vstupenkách naleznete na webu pevnosti.

Foto: Profimedia.cz

Pevnost Hohensalzburg.

Laxenburské zámky

Ve spolkové zemi Dolní Rakousy zhruba 15 kilometrů od Vídně se ve městečku Laxenburg nachází velký zámecký park, kde naleznete hned trojici zámků – Altes Schloss, Blauer Hof a Franzensburg. Prvně zmiňovaný, Altes Schloss, tzv. Starý zámek, je nejstarší, pochází zhruba ze 13. století. Nejnovějším je Franzensburg, který byl dokončen v roce 1835 a je umístěn uprostřed jezera. Posledním z trojice je Blauer Hof, kde návštěvnici mohou najít například zámecké divadlo.

Foto: feelthedrone, Shutterstock.com

Nejmladší z trojice zámků – Franzensburg.

Hrad a zámek Kreuzenstein

Severně od Vídně se nedaleko českých hranic ve spolkové zemi Dolní Rakousy nachází středověký hrad Kreuzenstein, přestavěný později na zámek. Tyčí se na vysokém kopci nad Dunajem. Přestavbu nechal provést v 19. století hrabě Johann Nepomuk Wilczek. Díky svému vzhledu se stal i cílem zahraničních filmařů, natáčela se zde řada filmů i pohádek. Fotografii naleznete v úvodu článku.

Mapa zmíněných hradů a zámků

Reklama

Doporučované