Hlavní obsah

Starosta Novotný chce postavit kříž vlasovcům. Ale u sousedů

Foto: David Neff

Starosta Pavel Novotný

Reklama

aktualizováno •

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný plánuje po vztyčení pomníku padlým vlasovcům další akci k připomenutí činů Ruské osvobozenecké armády během Pražského povstání. Za veřejné peníze chce postavit kříž. Ale v sousední obci.

Článek

Vztyčení pomníku padlým vojákům Ruské osvobozenecké armády, takzvaným vlasovcům, v pražských Řeporyjích vzbudilo před dvěma lety vášně. Vlasovci vznikli jako součást nacistické armády, ale v květnu 1945 pomohli Pražanům při povstání. Starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) se nyní rozhodl vlasovcům postavit z obecních peněz kříž, který ale má stát u sousedů.

Na okraji Řeporyjí je malé návrší a na něm kostel se hřbitovem jménem Krteň. Ale ten už leží katastrálně na území Třebonic. Místní na hřbitov chodí a nosí květiny na jeden dosud neoznačený hrob s rozpadajícím se křížkem, pod kterým má být pohřbeno pět vlasovců.

„Nemyslím si, že rozpadající se kříž je důstojná věc. Přemýšlel jsem nad tím delší dobu, vždycky když jsem se tam zastavil. Potom jsem si řekl: ‚Vole, je to cizí hřbitov.‘ Nevím, jestli budu znovu zvolen, tak jsem se rozhodl pro ten smírčí kříž,“ řekl Seznam Zprávám ještě před volbami. Nový kříž má stát 80 tisíc korun a platit ho bude řeporyjská obecní kasa.

Stavět v jiném katastru a na pozemku jiného vlastníka může být ale problém. „O nápadu mého stranického kolegy nic nevím. Pokud mě osloví, budu s ním o tom jednat. Problém je ale v tom, že na Krtni nejsou hroby vlasovců. Ty máme na jiných hřbitovech a řádně se o ně staráme,“ reagoval nyní starosta sousední Prahy 13 David Vodrážka (ODS).

Kdo byli vlasovci

Dobrovolnická Ruská osvobozenecká armáda pod velením generála Vlasova vznikla v roce 1944 jako součást nacistické armády, podle německého číslování tvořila 600. pěší divizi. Tvořili ji většinou příslušníci nejrůznějších národů Sovětského svazu, kteří padli do nacistického zajetí. Nedlouho po svém vzniku vojsko přešlo na stranu českého odboje a 5. května 1945 odpovědělo na volání Prahy o pomoc a zapojilo se do Pražského povstání. 6. května brzy ráno vstoupily tyto jednotky do hlavního města.

Ilustrovaný přehled pražských hrobů vlasovců, včetně toho v Krteni, najdete například ZDE.

Celá akce podle něj nemusí být úplně jednoduchá. „Pokud by Řeporyjští chtěli cokoliv umístit na hřbitov na našem katastru, musel by s tím souhlasit náš správce hřbitova,“ zpochybňuje plán Vodrážka. Majitelem hřbitova je Římskokatolická farnost Ořech, ale provozovatelem je městská část Praha 13.

Nedávné volby potvrdily Novotného podporu mezi Řeporyjskými, a ten se tak nápadu nevzdává. „Jasně že to uděláme. Už jsem o tom mluvil s farářem z Ořecha a bude to,“ říká Novotný.

V sousedních Jinonicích chtějí místní vykopat a pohřbít ostatky vlasovců. Majitel louky je ale proti:

Reportáž o padlých vlasovcích v pražských Jinonicích.Video: Seznam Zprávy

Tým Josefa Klímy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Josef Klíma, Marcela Sobotková a Jaroslav Mareš.

Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí. To jsou témata týmu Josefa Klímy.

Aktualizace: v textu jsme opravili nepřesnosti v katastrálních územích a chybný počet padlých vlasovců.

Reklama

Doporučované