Hlavní obsah

Jaro je tu a s ním i medvědí česnek. Důvod, proč vyrazit do lužních lesů

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

V Polabí už medvědí česnek krásně roste.

Reklama

Popularita medvědího česneku stále stoupá. Aromatická, chuťově výrazná bylina, která v lužních lesích raší již v polovině března, nabízí obrovskou škálu kuchařského využití. A hlavně je prvním zeleným poslem jara.

Článek

Ještě na začátku 21. století o medvědím česneku vědělo jen pár stovek nadšenců. S příchodem farmářských trhů a s obrovským nárůstem popularity vaření se ale z této bylinky stala jarní ikona, bez níž se v kuchyni už nikdo neobejde. Čerstvý medvědí česnek nabízejí dokonce i supermarkety, stejně jako si v zahradnictví můžete koupit sazenici za okno. Nejlepší je ale stejně vlastní sběr.

Výlet za medvědím česnekem spojuje hned několik příjemných aktivit. Jarní procházku lužním lesem (případně jiným, medvědí česnek roste dokonce i v Praze), radost z nálezu, jeho sběr a následné kulinární využití. A právě zde „medvídek“ nabízí téměř nekonečné možnosti, neboť s ním lze dochutit desítky pokrmů. A ještě si připravit do zásoby pesto, které v lednici vydrží několik měsíců.

Zelená polévka

Jednou z nejoblíbenějších specialit z medvědího česneku je pikantní „zelená“ polévka. Je ovšem třeba, aby měla vyváženou texturu a chuť, tedy aby nebyla ani moc vodová, ani moc česneková. Super základem pro tuto polévku jsou vařené kaštany, které dají polévce hebkou a sametovou texturu a stáhnou výraznou chuť česneku. Stačí je jen opražit, ochutit muškátovým oříškem, zalít vývarem a chvilku povařit. Na závěr přidat dvě hrsti medvědího česneku a trochu smetany a tyčovým mixérem rozmixovat dohladka. Místo kaštanů, které je možné koupit v obchodě, můžete použít také vařenou cizrnu nebo brambory.

Také s masem bylina skvěle pasuje. Výborná je kombinace křehkého masa pečeného jarního kuřátka s medvědím česnekem, který můžete přidat buď do nádivky (klidně společně s kopřivou), nebo ke kuřeti připravíte rizoto s medvědím česnekem. Parádní je také králičí hřbet pečený ve slanině a servírovaný s noky a medvědím česnekem.

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

V kombinaci s různými druhy těstovin se medvědí česnek podává asi nejčastěji.

Asi nejčastější a nejobvyklejší je kombinace s pastou nejrůznějších tvarů a druhů. Stačí jen medvědí česnek, parmazán, případně vajíčka či slanina. Pokud milujete rustikální chutě, vyzkoušejte verzi bramborových noků s pancettou, žampiony, medvědím česnekem a ovčím sýrem pecorinem. Stačí žampiony orestovat na pánvi s cibulí a pancettou, přidat uvařené noky, medvědí česnek (případně i trochu medvědího pesta), promíchat a posypat pecorinem.

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

Také noky s medvědím česnekem stojí za ochutnání.

Trhejte odpovědně a pozor na konvalinky

A ještě dvě důležité informace. Když si rodina vyrazí na výlet a odveze si domů košíček medvědího česneku, přírodě to neublíží. Prodejci z farmářských trhů ale naleziště česneku plundrují, neboť ho bezohledně trhají v jedné lokalitě v obrovském množství, což z dlouhodobého pohledu pro něj může být likvidační. Proto se dnes doporučuje sbírat spíše česnek podivný, který je u nás nepůvodním, invazivním druhem, přitom v kuchyni zajistí stejnou službu jako náš česnek medvědí.

A ještě jedno upozornění. Nezkušený sběrač by mohl medvědí česnek zaměnit za listy konvalinky, která je jedovatá. Listy medvědího česneku jsou ovšem křehčí, ale především výrazně voní po česneku, zvláště když je rozetřete mezi prsty. S trochou pozornosti to případnou záměnu vylučuje.

Reklama

Související témata:
Medvědí česnek

Doporučované