Hlavní obsah

Maláčová neušetřila ani za mák, 11 miliard jí nedám. Ministryně financí razantně odmítá návrhy ČSSD

Alena Schillerová a Jana Maláčová. Ministryně, které se na rozpočtu neshodnou.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vládní vyjednávání o rozpočtu má potenciál proměnit se v dívčí válku. Největší tahanice o miliardy totiž budou u resortu práce a sociálních věcí. Šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO) ale požadované peníze Janě Maláčové (ČSSD) do rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí dát nechce. Vzkazuje jí, že má šetřit.

Článek

„Já chci aspoň nějakou snahu o ty úspory, protože ekonomika zpomaluje a my nemůžeme jenom zatěžovat státní rozpočet. Já rok volám – ať už to byla diskuze o rodičovském příspěvku, ať už to byla diskuze o čemkoliv – rok volám po tom, ať se provede revize sociálních dávek. Nebylo zatím předloženo ani za mák. Ani za mák. A to mi samozřejmě vadí,” řekla Alena Schillerová v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Jedno z mých prvních rozhodnutí bylo zrušit Fond dalšího vzdělávání, to bylo 650 míst. Další krok, který jsme udělali na konci minulého roku, bylo, že jsme zredukovali vedení Ministerstva práce a sociálních věcí,” kontruje Jana Maláčová s tím, že trvá na tom, že už nemá kde šetřit.

Její resort má podle návrhu Ministerstva financí příští rok hospodařit s 682,5 miliardy korun. To je asi 40 procent celkového rozpočtu státu. Maláčová chce o 11 miliard víc, aby je použila na sociální služby, na dofinancování evropských projektů, na podporu rodin nebo veřejně prospěšné práce pro obce. Drtivá většina financí MPSV jsou takzvané mandatorní výdaje – tedy důchody a sociální dávky – a resortem de facto jen protečou.

20 sociálnědemokratických miliard

Kromě MPSV chtějí sociální demokraté přidat i v dalších čtyřech resortech. V součtu to je asi 20 miliard korun. Schillerová to předem odmítla s tím, že by to prohloubilo schodek ze 40 na víc než 60 miliard, a to je nepřijatelné. „Pracuji i s faktem, že ekonomika zpomaluje, což bude znamenat míň peněz na výběru daní i na sociálních a zdravotních odvodech,” uvedla.

Vláda musí rozpočet projednat a schválit do konce září. Příští týden proto na Ministerstvu financí začne kolečko schůzek, kdy si ministři budou jeden po druhém chodit k ministryni zkusit vyjednat víc.

Reklama

Doporučované