Hlavní obsah

Albíny v Africe utlačují i zabíjejí. V Malawi však jednoho zvolili poslancem

Foto: Profimedia.cz

Nově zvolený poslanec Overstone Kondowe.

Reklama

Populace albínů v Malawi čítá 135 tisíc lidí. Kvůli svému vzezření často čelí perzekuci nebo hrozbě smrti. Úspěch poslance s albinismem je proto důležitý nejen pro albíny v Malawi, ale i po celé Africe.

Článek

V novém parlamentu afrického státu Malawi zasedne 42letý Overstone Kondowe. Stane se prvním albínem v historii země, který bude funkci poslance zastávat. Znamená to přelom nejen pro Malawi, ale i celý region subsaharské Afriky.

Přestože se lidé s poruchou tvorby melaninu vyskytují po celém světě, především v částech subsaharské Afriky často čelí otevřené diskriminaci či ohrožení na životě. Kromě extrémně bílé kůže postrádají albíni pigment i ve vlasech či očích. Jejich pokožka je navíc velice citlivá a často se potýkají se slabozrakostí.

Tím vším si prošel i Kondowe. Vyrostl na vesnici, bez možnosti chránit se před prudkým sluncem a se slabozrakostí, kvůli které měl ve škole problémy. Přesto se mu povedlo na první pohled nemožné. Získal univerzitní titul a zastával vysoké funkce ve vládních i nevládních organizacích.

„Mohli byste mě popsat jako příliš ambiciózního člověka – proto jsem měl odvahu jít do boje,“ cituje jeho slova britský server The Guardian. „Ale vítězství je jasnou ukázkou toho, že lidé svůj přístup mění,“ dodává.

Vysvětluje dále, jak těžké pro něj bylo s jedinečným vzezřením vyrůstat. „O lidech s albinismem existuje mnoho pověr a mýtů a často jsme považováni za občany druhé kategorie nebo poloviční lidi,“ říká.

V Malawi a především v sousední Tanzanii jsou albíni běžně vražděni pro části těla, se kterými se následně za vysoké částky obchoduje, protože údajně přinášejí štěstí. Ve zprávě publikované Červeným křížem v roce 2009 místní policisté vypověděli, že tělo albína včetně všech končetin, genitálií, uší, jazyka a nosu kolovalo na trhu za 75 tisíc dolarů, v přepočtu víc než 1,6 milionu korun.

Nejen z toho důvodu je volba Kondoweho pro populaci albínů, kterých v Malawi žije kolem 135 tisíc, velkým krokem vpřed. „Jsem rád, že mu Malawijci tento post svěřili. Je to mocné znamení, že nás Malawijci přijímají… Dává mi to odvahu, abych mohl v životě dosáhnout větších věcí a že mi lidé mohou věřit,“ uvedl učitel Charles Mailosi, který je sám albín.

Radost vyjádřila i bývalá poradkyně OSN pro albinismus Ikponwosa Erová, která uvedla, že se „jedná o velký krok v ochraně lidských práv lidí s albinismem jak v Malawi, tak po celé Africe“.

Budoucí poslanec a zakladatel Asociace pro lidi s albinismem (APAM) slibuje zaměření své agendy na podporu albínů a dalších znevýhodněných a postižených.

V regionu subsaharské Afriky nejde o první politický úspěch albínů. V Tanzanii na poslankyni v roce 2010 kandidovala Al-Shymaa Kway-Geerová a v roce 2017 se o post v keňském parlamentu ucházel Isaac Mwaura. Oba díky nominaci pozici získali.

Reklama

Doporučované