Hlavní obsah

Mallorca, Turecko, Řecko. České turisty kvůli krachu cestovky Thomas Cook vyhazují z hotelů

Foto: Profimedia.cz

Problémy českých turistů zapříčinil krach jedné z největších cestovních kanceláří světa.

Reklama

Čeští turisté na dovolené v několika zemích museli opustit hotel, ve kterém byli ubytovaní. Na zájezd přiletěli s cestovní kanceláří Neckermann, která je součástí zkrachovalé cestovky Thomas Cook.

Článek

Problémy vznikly především v jednom z hotelů na Mallorce, kde společnost dokonce požádala o pomoc český konzulát. „Šlo o jednotky lidí a všechny případy jsme vyřešili,“ uvedl mluvčí české pobočky Neckermann Jan Šrámek.

„Podobné případy, kdy byli naši turisté vyhozeni z hotelu, jsme zaznamenali také v Turecku a Řecku,“ dodal Šrámek s tím, že pro takové případy funguje 24hodinová infolinka, na kterou se mají turisté obracet.

Hoteliéři údajně nerozlišovali, zda turisté přiletěli s českou pobočkou CK Neckermann, která se za turisty zaručila, nebo s německou pobočkou, která už podala návrh na insolvenci.

Po dalších turistech zase hotely žádaly, aby si pobyt zaplatili ze svého. „Pokud hotel požaduje po turistech dodatečnou částku, tyto výlohy pokryjeme. V případě že návštěvník už zaplatil, jsme připraveni se s ním později vyrovnat,“ dodal Šrámek.

V tuto chvíli je v cizině s CK Neckermann zhruba 800 zákazníků, dva zájezdy pobočky musely předčasně skončit. CK nejdříve zrušila prodané zářijové dovolené asi pro 350 zákazníků. V pátek oznámila, že ruší další odlety od 26.9. až do 6.10.

Cestovní kancelář Thomas Cook vyhlásila bankrot v pondělí. O osudu české pobočky Neckermannu se v tuto chvíli jedná, návrh na insolvenci už ale podala rakouská, německá i polská divize skupiny.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže jsou ve hře tři varianty možných řešení – bude vyhlášena likvidace, nebo se firma prodá, anebo si tým z české pobočky založí novou cestovní kancelář. „Která z nich to bude, ale nelze predikovat, záležet bude na německém majiteli,“ uvedl Papež.

Česká pobočka zkrachovalé britské skupiny Thomas Cook loni navýšila své tržby na 995 milionů korun, meziročně o téměř 21 procent více, vyplývá z výroční zprávy společnosti. Zahrnuje účetní období od října 2017 do konce září 2018. Čistý zisk společnosti se naopak snížil zhruba o sedm milionů na 15,3 milionu korun.

Z předchozích let ovšem podniku zůstala neuhrazená ztráta téměř 103 milionů korun. Pobočka zahrnuje dvě základní divize – vedle CK Neckermann je to ještě firma Global Travel Lufthansa City Center.

Reklama

Doporučované