Hlavní obsah

Málo testů, málo nakažených? Česko v počtu prověřených lidí zaostává

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Školy byly z rozhodnutí vlády ode dneška uzavřeny. V některých se rozhodli provést dezinfekci.

Reklama

V Česku bylo otestováno 128 lidí z milionu. V Itálii tisíc.

Článek

Rakousko otestovalo pět tisíc lidí, stejný počet hlásí Švýcarsko. Itálie již zvládla prověřit zdravotní stav 60 tisíc osob. Jak si v mezinárodním srovnání stojí Česká republika?

Ve srovnání s ostatními zeměmi, které poskytují data ohledně testů, vychází Česká republika jako jedna s menším počtem provedených. Je také důležité zohlednit přepočet na počet obyvatel. I tam je ale ČR mezi zeměmi s nižšími čísly otestovaných lidí.

Česká republika začala na koronavirus testovat už na konci ledna. Testy probíhaly denně v rámci několika jednotek. Na konci února se pak denní počet začal navyšovat a po prvním potvrzeném případu 1. 3. se počet testů denně zvýšil na zhruba sto až dvě stě.

Dvě stovky testů denně je tempo, kdy by na konci měsíce bylo v ČR otestováno 5,5 tisíce lidí. V takovém případě by z jednoho milionu obyvatel prošlo testem 518 lidí. To je úroveň, na které je momentálně Rakousko (558) a Švýcarsko (578).

„V současné chvíli děláme 200 kontrol denně, ale určitě počítáme s tím, že budeme testování navyšovat. Máme zatím velké rezervy, protože jsme schopni udělat až 1000 testů denně,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Podle ní Státní ústav pro kotnrolu léčiv navíc vyjednává spolupráci s dalšími laboratořemi.

Obě zmíněné země už nyní otestovaly přes pět tisíc lidí. Také odhalily více nakažených než Česká republika. Ve Švýcarsku je to 491 osob, v Rakousku pak 182.

Následující data jsou platná ke středečnímu ránu:

U některých zemí data o počtu testovaných osob nejsou známá, například Čína je nezveřejnila.

Aktuální počet pozitivně testovaných je v České republice 75. Nejvíce pacientů je v Praze, dvanáct případů v Ústeckém kraji má společné to, že se tito lidé vrátili z dovolených v Itálii, nebo přišli do kontaktu s lidmi, kteří zemi navštívili.

Reklama

Související témata:

Doporučované