Hlavní obsah

Malochov slepic u Plzně zasažený ptačí chřipkou je zlikvidován

Foto: marcovarro, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Malochov slepic v Letinech na Plzeňsku, který závěrem minulého týdne napadla ptačí chřipka, veterináři o víkendu kompletně zlikvidovali. Šlo o 21 kusů okrasných slepic.

Článek

Veterináři spolu s obecními úřady dnes vyhlásili pásma ochrany a dozoru až do vzdálenosti deseti kilometrů, které budou platit 30 dnů. Vše je zlikvidováno, bylo tam provedeno čištění a dezinfekce. „Přes operační středisko krajských hasičů jsem uvědomil všechny starosty dotčených obcí, že mají v datové schránce mimořádná veterinární opatření,“ uvedl ředitel Krajské veterinární stanice v Plzni (KVS) Václav Poláček. Jakmile se dostanou do povědomí, tak malochovatelé začnou více sledovat zdravotní stav zvířat a případné problémy budou hlásit. Nikde jinde v regionu se dosud nákaza neprojevila. Podle Poláčka je velmi důležité, že zatím nebylo prokázáno, že by nemoc přenesla vodní drůbež, což je dobře a riziko je tak menší.

Podle ředitele odboru ochrany zdraví a pohody zvířat KVS Richarda Bílého problémy nahlásila sama chovatelka na krizovou linku. „Nikam nic nepřesouvala a nikam se pravděpodobně nic nezavleklo, řekl. Chovatelka veterinářům tvrdí, že slepičky nakoupila přes inzerát od chovatelky z jihočeských Katovic, která jí zvířata přivezla. "Je to v rovině šetření jihočeské správy (KVS),“ řekl Poláček. Tato cesta přenosu zatím nebyla prokázána, ani další místa, kam mohly být slepice rozvezené. Chovatelka z Bzí (Letiny jsou částí obce Bzí) nemá žádný obchodní doklad.

Podle zákona o veterinární péči chovatelce Ministerstvo zemědělství uhradí utracené kusy, likvidaci i dezinfekci.

Tříkilometrové ochranné pásmo, v němž jsou kromě Letin ještě Chocenice a Drahkov, bude v platnosti 21 dnů od dezinfekce, poté se stane součástí desetikilometrového pásma dozoru, které bude platit dalších devět dnů pro případ, že by se ještě něco objevilo. Z větších chovů je jen devět kilometrů vzdálený výkrm brojlerů Tagrea s.r.o. Henigarov. „Jsme s nimi v kontaktu a zatím je vše v pořádku,“ uvedl Poláček. Velkochovy musí podle vyhlášky evidovat úhyny a spotřebu krmiv a vody. Jakékoliv případné problémy musí hlásit.

Šest kusů okrasných indiánských slepiček araukana uhynulo v pátek. Týž den je veterináři odvezli na pitvu a virologické vyšetření do Prahy. Všechny byly pozitivní, ostatní měly příznaky jako malátnost, nežraly. Podle Bílého jde o o páté ohnisko ptačí chřipky v ČR. Před čtyřmi lety, když byla nemoc naposledy v Plzeňském kraji v obci Bohy na severním Plzeňsku, to bylo 32. ohnisko, tehdy začala nákaza na Moravě.

Reklama

Doporučované