Hlavní obsah

Maltský podnikatel byl obviněn z podílu na vraždě novinářky

Foto: Twitter.com/Notiziedi_it

Obviněný podnikatel Yorgen Fenech.

Reklama

Maltská prokuratura v sobotu obvinila podnikatele Yorgena Fenecha z podílu na vraždě novinářky Daphne Caruanaové Galiziové. Fenech obvinění u soudu popřel. Informovala o tom agentura AP.

Článek

Novinářka, která psala o korupci a praní špinavých peněz ve vysoké politice, zemřela v říjnu 2017 při výbuchu bomby. Maltská vláda se nyní v důsledku této kauzy nachází v krizi.

Osmatřicetiletý Fenech pochází z bohaté rodiny prominentních maltských podnikatelů. Policie se podle zdrojů agentury Reuters domnívá, že Fenech novinářčinu vraždu zorganizoval. Fenech také tento týden požádal o milost výměnou za slib, že bude spolupracovat s vyšetřovali. Milost mu ale byla zamítnuta. Zatčen byl minulý týden na své jachtě, když se s ní údajně pokoušel odplout z Malty.

Podle serveru MaltaToday měl Fenech za vraždu Caruanaové Galiziové jejím vrahům zaplatit 450 000 eur (asi 11,5 milionu Kč). Fenech podle serveru jednal přes prostředníka, taxikáře Melvina Theumu. Vyplývá to podle serveru z policejních odposlechů těchto dvou mužů i z nahrávek, které si údajně tajně pořizoval Theuma na mobil při hovorech s Fenechem.

Theuma byl zatčen před dvěma týdny kvůli praní špinavých peněz a tento týden mu byla slíbena prezidentská milost, když bude spolupracovat s vyšetřovateli a pomůže kauzu objasnit.

Bombu do auta novinářky zřejmě nastražila trojice mužů – bratři Alfred a George Degiorgiovi a Vincent Muscat. Zatčeni byli už v prosinci 2017 a čelí obvinění z vraždy.

Premiér chystá demisi

Maltský premiér Joseph Muscat se chystá podat demisi, tvrdí místní tisk s odvoláním na zdroje z jeho okolí. Premiér čelil v posledních dnech stále silnějším výzvám k odstoupení. Kvůli vraždě Caruanaové Galiziové odstoupili tento týden už dva ministři jeho vlády a právě Schembri, který byl tento týden i zatčen a pak propuštěn na kauci.

Novinářčina rodina tvrdí, že Fenech má styky s blízkými spolupracovníky Muscata. Fenech při výsleších tento týden obvinil z podílu na vraždě Schembriho, což se ale zatím nepotvrdilo.

Joseph Muscat stojí v čele vlády od března 2013 a nyní čelí podle místních médií největší politické krizi. Od čtvrtečního večera zasedala mimořádně několik hodin vláda, v pátek dopoledne Muscat navštívil prezidenta George Vellu. Podrobnosti z tohoto jednání se ale zatím k maltským médiím nedostaly.

Před úřadem vlády i ve čtvrtek večer demonstrovali lidé za premiérovo odstoupení. Byl mezi nimi i syn zavražděné novinářky Caruanové Galiziové Matthew.

Reklama

Doporučované