Hlavní obsah

Mám dvě dávky a teď i covid. Zarazilo to i hygieniky, popisuje Češka

Foto: Shutterstock.com

Učitelka se nakazila covidem, přestože je plně očkovaná. Průběh má ovšem mírný. (Ilustrační snímek)

Reklama

Před návštěvou těhotné sestry si zašla na test kvůli nepatrné rýmě. Přestože je jako učitelka už od dubna plně naočkovaná, antigenní i PCR test jí vyšel pozitivní. Místo na prázdniny tak zamířila do izolace.

Článek

Ani plné očkování nezaručuje stoprocentní ochranu před nakažením covidem-19. Překvapení tak minulý týden v úterý, kdy měla pozitivní antigenní test, a ve středu, kdy nákazu potvrdil i PCR test, zažila učitelka z Čech. Redakce její identitu zná, ale respektuje její přání zůstat v anonymitě.

„Udělala jsem všechno proto, abych to nechytla, šla jsem na očkování jako jedna z prvních, když ještě všichni zvažovali, co to přinese a nepřinese,“ líčí učitelka, která je plně očkovaná už od dubna vakcínou od společnosti Moderna. Ta podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv prokázala snížení počtu symptomatických případů onemocnění o 94,1 procenta, tedy se uvádí, že je na 94,1 procenta účinná.

Učitelka popisuje, že nemoc pravděpodobně chytla poslední červnový den od nenaočkované kolegyně, která se ukázala být pozitivní na koronavirus. „Mohla jsem se nakazit i jinde, ale asi tohle je největší pravděpodobnost,“ myslí si. Ostatní členové sboru měli ukončené očkování, tak se nakažená kolegyně příliš neřešila, dodává.

„Chtěla jsem zajet za těhotnou sestrou a měla jsem mírnou rýmu, proto jsem si raději zašla na test,“ popisuje, proč se rozhodla otestovat. Výsledek nepřekvapil jenom ji, ale i jejího praktického lékaře a hygieniky.

„I na hygieně byli překvapení, že mám dvě dávky očkování a dlouho, že to není teď nově,“ říká nakažená učitelka. Informaci o tom, jestli nemá nakažlivější delta mutaci, ovšem nedostala.

Samotný průběh popisuje jako velmi mírný. Po rýmě na chvilku přišla i o čich, který se jí velmi rychle vrátil. Aktuálně už nepociťuje žádné problémy.

Před určitou pravděpodobností, že se člověk může nakazit i po ukončeném očkování, varují i odborníci. Například pro server iRozhlas.cz o tom aktuálně mluví viroložka Ruth Tachezy. „Samozřejmě se může nakazit. Může mít i mírný průběh onemocnění. Po dvou dávkách lidé nemívají těžší průběh, nicméně je to individuální,“ reaguje viroložka na dotaz, jestli se očkovaní lidé mohou nakazit.

Na možnost, že i očkovaní lidé se mohou nakazit, ovšem s mírným průběhem, upozorňují pak i některé zdravotní pojišťovny. „Neznamená to, že se daná osoba nemůže nakazit, může mít pozitivní PCR nebo antigenní test, ale většinou neonemocní. A když, tak jen velmi lehce, a současně je velmi pravděpodobné, že další osobu virem nenakazí,“ popisuje Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra.

Seznam Zprávy také už popsaly, že ve středu se konkrétně ve Středočeském kraji nakazilo 47 lidí, z toho deset, tedy pětina, už mělo minimálně jednu dávku vakcíny.

Reklama

Doporučované