Hlavní obsah

Mám snad umřít hlady? Exministr Prymula má další křeslo poradce

Foto: Jan Mihaliček

Roman Prymula vidí zásadní rozdíl mezi svými „ryze privátními“ pracovními aktivitami a aktivitami „politickými a státními“ svého ministerského předchůdce Adama Vojtěcha.

Reklama

Bývalý ministr zdravotnictví má poradenskou smlouvu i s holdingem Akeso, kam patří nemocnice v Berouně a v Hořovicích. Už dříve přiznal spolupráci se skupinou Agel, kontraktů má však ještě více.

Článek

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula pracuje pro další privátní zdravotnický holding.

Podle informací Seznam Zpráv má smlouvu i se skupinou Akeso, kterou ovládá podnikatel řeckého původu Sotirios Zavalianis a patří pod ni třeba středočeské nemocnice v Hořovicích a v Berouně.

Celý článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na začátku dubna Česká televize uvedla, že se Prymula stal externím konzultantem zdravotnické skupiny Agel miliardáře Tomáše Chrenka.

Souběžnou práci pro holding Akeso teď potvrdil přímo majitel Zavalianis, přičemž zároveň neopomněl zdůraznit, že s Prymulou už spolupracovali i v minulosti.

Exministr se k věci vyjadřovat nechce. Nevidí důvod, proč by po odchodu z politiky měl rozkrývat své aktuální poradenské kontrakty.

Nemám žádné trafiky

„To jsou mé soukromé aktivity, nerozumím vašemu kontinuálnímu zájmu. Mám snad umřít hlady? Ať dělám pro kohokoliv, tak to je problém,“ reagoval Prymula na dotaz Seznam Zpráv.

Na poznámku, že obdobně se média zajímají i o nové pracovní aktivity jiných bývalých ministrů, třeba jeho předchůdce Adama Vojtěcha, poukázal na - podle něho - zásadní rozdíl.

„U něj (u Vojtěcha) to jsou samé v podstatě státní či politické věci, já dělám v komerční sféře bez jakékoliv vazby na stát a nějaké trafiky. A to je sakra rozdíl,“ uvedl na adresu Vojtěcha, který by se v budoucnu měl stát velvyslancem ve Finsku, přičemž nedávno získal post předsedy představenstva firmy Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět nemocnic v Ústeckém kraji.

Ovšem ani Prymula své vazby na politiku zcela nezpřetrhal. Poté, co skončil jako poradce u premiéra Andreje Babiše, stal se neplaceným poradcem prezidenta Miloše Zemana.

Konzultace i k pandemické nemocnici

Podnikatel Sotirios Zavalianis uvádí, že s Romanem Prymulou se seznámil už v době, kdy byl bývalý ministr šéfem Fakultní nemocnice Hradec Králové (2009 až 2016).

V nedalekých Pardubicích totiž Zavalianisova skupina vlastní onkologické a radiologické centrum Multiscan. „A toto naše onkologické centrum s tím jejich fakultním spolupracovalo, občas jsme si i vypomáhali. A já jsem panu profesoru Prymulovi v legraci říkával, že až ve fakultní nemocnici skončí, tak spolu uděláme novou nemocnici,“ vzpomíná Zavalianis.

První poradenský kontrakt holding Akeso s Prymulou tak prý měl ještě dříve, než se známý vojenský lékař a vakcinolog stal ministerským náměstkem a posléze ministrem.

Spolupráci prý obnovili krátce poté, kdy Roman Prymula na ministerstvu loni nuceně skončil. Novou smlouvu uzavřeli ještě před tím, než Prymula podepsal kontrakt se zdravotnickou skupinou Agel miliardáře Tomáše Chrenka.

„On se mě ptal, zda mi to nevadí, ale já říkal, že vůbec. Já ten vztah mezi námi a Agelem nevnímám jako konkurenční boj a navíc, pokud vím, on jim radí v jiné oblasti než nám,“ podotýká majitel skupiny Akeso, který Prymulu vyzdvihuje jako experta s velmi širokým rozhledem, jenž se těší všeobecnému respektu. A právě proto si jej podle podnikatele i najali.

Probírají s ním veškeré inovativní projekty. Například nové psychiatrické centrum (Centrum duševního zdraví), které holding Akeso buduje v Berouně. A také třeba nový projekt tzv. pandemické nemocnice, která by měl vzniknout rozšířením nynějšího hořovického špitálu. Zavalianis nedávno své záměry prezentoval i premiéru Babišovi, který do Hořovic přijel na návštěvu.

„On zná všechny ty standardy, zná situaci ve světě, tak s ním naše nápady a záměry vždy konzultujeme. Komunikace probíhá vesměs po mailu, občas se potkáváme,“ dodal ke spolupráci s Prymulou majitel holdingu Akeso.

Vylučuje, že by jim vztah se stále vlivným exministrem přinesl na trhu nějaká zvýhodnění. „Nemáme žádné dotace ani veřejné zakázky, já sám se tomu bráním, aby mě někdo z něčeho nenařkl. Proto jsem třeba státu nedodával antigenní testy, ačkoliv bych mohl,“ podotkl k tomu Zavalianis.

Ještě další smlouvy

Z vyjádření Romana Prymuly vyplývá, že vedle práce pro skupinu Agel miliardáře Chrenka a pro Zavalianisův holding má ještě některé další poradenské kontrakty. Ani k těm ale nechce cokoliv říkat.

„Já to nechávám na těch zaměstnavatelích či kontraktorech, já sám se k tomu ale nevyjadřuji. Nemám žádný státní úvazek, tudíž si nemyslím, že bych byl s čímkoliv v konfliktu, a soukromé aktivity nebudu komentovat,“ zopakoval pro Seznam Zprávy Prymula.

Jen zdůraznil, že všechny pracovní aktivity má ošetřeny písemnou smlouvou a někdy prý pomáhá, aniž by z toho měl peníze.

Reklama

Doporučované