Hlavní obsah

Man Bookerovu cenu poprvé v historii vyhrála arabská autorka, Ománka Jokha Alharthiová

Literární Man Bookerovu cenu poprvé v historii vyhrála arabská autorka Jokha Alharthiová za román Celestial Bodies.Video: Eva Soukeníková

 

Reklama

Man Bookerovu cenu, jednu z nejprestižnějších knižních ocenění, letos poprvé v historii vyhrála arabská autorka. Ománka Jokha Alharthiová napsala román o postkoloniálním Ománu.

Článek

Román Celestial Bodies („Nebeský objekt”) se soustředí na život tří sester a jejich rodiny v atmosféře probíhajících společenských změn v Ománu v postkoloniálním období. Porota Man Bookerovy ceny popsala dílo jako „bohaté na imaginaci a s poetickým a angažovaným vzhledem”.

„Román se dotýká tématu otroctví. Literatura je podle mě nejlepší platformou pro tuto diskusi,” řekla vítězka na tiskové konferenci. Alharthiová je rovněž první ománskou autorkou přeloženou do angličtiny. Je autorkou povídek, dětské knížky a několika románů.

Jednačtyřicetiletá autorka si ocenění včetně finanční odměny (v přepočtu asi 1,5 milionu korun) rozdělila s překladatelkou Marilyn Boothovou.

„Jsem nadšená, že se otevřelo okno do světa pronikavé arabské kultury. Omán je mou inspirací, ale domnívám se, že si mezinárodní publikum najde vztah zejména s lidskými hodnotami knihy – svobodou a láskou,” řekla Alharthiová při předávání cen v Londýně.

Reklama

Doporučované