Hlavní obsah

Manažer reprezentace Sionko o odloženém ME a fotbalové koronarealitě

Foto: Profimedia.cz

Manažer fotbalové reprezentace Libor Sionko na tiskové konferenci.

Reklama

Potíže a problémy jsou dnes všude kolem nás, nikdo jich není ušetřen. Platí to i pro manažera fotbalové reprezentace Libora Sionka. Bývalý reprezentant, účastník ME i MS, mistr tří zemí, se musí vyrovnávat s odsunutím EURA na příští rok, s neuskutečněným přípravným kempem v USA i mnohými dalšími potížemi, které přinesla současnost. A budoucnost? Ta je v mlhách.

Článek

Logisticky zajistit přípravu na ME a poté fungování týmu na samotném turnaji bylo jistě velmi náročné. Co vám letí hlavou, když si uvědomíte, že vás to čeká ještě jednou?

Taková je současná realita, bohužel s tím nic neuděláme. Ale dokážu si představit, že spoustu věcí nemusíme zařizovat, jelikož už je jaksi předpřipraveno, některé věci samozřejmě budeme muset zaktualizovat následně podle toho, kde se všechny tyhle akce budou odehrávat. Prostě je to realita a musíme se s tím vyrovnat.

Má neuskutečněná cesta do USA nějaké negativní hospodářské výsledky? Mám na mysli, jestli se musela platit penále či nějaké další částky za objednané přelety, hotely, pronájem tréninkových hřišť, eventuálně za samotné zápasy.

Co se týká březnového zrušeného srazu v USA, některé náležitosti stále řešíme, protože cesta byla zrušena teprve před pár dny. Samozřejmě spousta věcí zrušit šlo, o spoustě záležitostí ještě jednáme, věřím, že se nám podaří dotáhnout jakési storno, ale musím přiznat, že výdaje a ztráty budou.

Co všechno má na starosti manažer reprezentačního mužstva?

Tahle pozice se dá možná nazvat i jakýmsi ředitelem reprezentace. Manažer reprezentace má na starosti vše od základních věcí, jako je sestavení rozpočtu, schválení rozpočtu vedením, dodržování tohoto rozpočtu, schvaluje veškeré finance, které projdou reprezentací. Dále je to organizace všech srazů, manažer má rozhodovací pravomoc v tom, kde se budou konat, za jakých podmínek, v podstatě je šéf celého oddělení reprezentace.

Dá se mluvit o tom, že některá část vaší práce je vám nejméně příjemná? A naopak, která je nejpříjemnější?

Já musím přiznat, že nemám nepříjemnou část téhle práce. Neskutečně mě baví, takže bych ji označil za celkově příjemnou. Samozřejmě, kdybych si měl vybrat, tak samotné srazy jsou pro mě nejpříjemnější, to už je taková třešnička na dortu. Je to výsledek toho, na čem pracujeme celou dobu, a také je to to, co mě vždycky na fotbale bavilo nejvíc – být v kolektivu hráčů a užít si to i po téhle stránce. Jak víte, sejdeme se pětkrát do roka, a tak si myslím, se každý z realizačního týmu těší na reprezentační srazy, kdy už o něco jde, kdy už se hraje.

Dá se vůbec uvažovat o tom, že přípravný kemp před Eurem 2021 se uskuteční v Itálii, jak bylo původně plánováno? Dá se odhadnout, jaká bude na místě situace za rok? Nemyslím jen zdravotní, ale i hospodářská a ekonomická.

V současné chvíli je těžké odhadovat, jak to bude vypadat, ale musím poznamenat, že my jsme vybrali Itálii proto, že nám bylo nabídnuto úplně vše, co národní tým potřebuje. Od kvalitního hotelu přes tréninkové zázemí a celkově prostředí. Byl bych rád, kdyby se to uskutečnilo na tom samém místě, ale uvidíme, co přinese čas a jak se situace vyvine.

Zeptám se vás i jako bývalého reprezentanta a výborného fotbalisty. Co podle vás může s hráčem i jeho formou udělat dvou až tříměsíční pauza, možná i delší? Sice může trénovat individuálně, ale to asi nemůže nahradit týmový trénink pod vedením trenérů…

Dvou až tříměsíční pauza udělá s každým hráčem hodně. Já si myslím, že je to teď hodně na vůli každého z jednotlivých hráčů, protože řada z nich je v domácích karanténách a nemají ani možnost si vyběhnout ven a doma mají omezené možnosti. Jsou hráči, kteří mají doma třeba běžecký pás, kde se dá hodně, řekněme, fyzických, kardiověcí udělat. Ale je spousta těch, co takovou možnost nemají, a asi nebudou běhat doma po obýváku. Ti na tom budou daleko hůře. Sám za sebe musím říci, že bych v takové situaci nechtěl být, protože je to hodně o hlavě, o vůli. Jsem sám opravdu zvědav, jak budou hráči vypadat, když tohle všechno ustane a budou se muset znovu rozběhnout.

Jste v kontaktu, teď mám na mysli vedení reprezentace, s některým z epidemiologů a odborníků na podobné situace, abyste dostávali relevantní informace o tom, jaké jsou prognózy směrem k budoucnosti?

Jako vedení reprezentace jsme v kontaktu s našimi doktory, kteří jsou zase dál v kontaktu s odborníky, takže nějaké aktuální relevantní informace máme. Ale dělat v současné době nějaké prognózy je těžké, protože nikdo neví, co bude zítra, pozítří, za týden, za měsíc. Všichni si samozřejmě přejeme, aby to rychle utichlo a abychom se mohli zase vrátit k normálnímu životu.

Příští rok už sponzorem reprezentace nebude T-mobile. Musí se kvůli tomu měnit podoba dresů? Počítáte s novými sadami?

Zrovna v téhle době jsme měli představovat nové dresy v tradičních barvách, ale bohužel. Z pochopitelných důvodů jsme to museli odložit. Na dresech žádné logo partnera kromě znaku výrobce podle pravidel UEFA není a nemůže být, takže v tomto směru nám plánovaný odchod T-Mobile problémy nezpůsobí.

Mají funkcionáři nebo hráči právo veta, pokud by jim dresy či jiné součásti vybavení z nějakých důvodů nevyhovovaly?

Nová kolekce pro národní tým vzniká ve velkém předstihu, řekněme, zhruba v horizontu dvou let. Funguje to v praxi tak, že Puma dodá jakési návrhy a ty jsou buď odsouhlaseny, nebo zamítnuty fotbalovou asociací.

Dají se očekávat pro tréninkový kemp před ME a samotný turnaj – s ohledem na současnou epidemii - přísnější hygienická opatření, než bývá zvykem? Mám na mysli třeba větší izolaci týmu od okolního světa, tedy od fanoušků, sponzorů, funkcionářů, novinářů…

Uvidíme, jaká bude situace, do Eura zbývá ještě strašně moc času. Nikdo neví, jak to v té době bude vypadat. Ale musím říct, že už teď jsou hygienické nebo bezpečnostní standardy na vysoké úrovni.

Máte zprávy o tom, jak a jestli se bude hýbat s reprezentačními termíny (viz březnový za letní) i v dalších případech?

V tuto chvíli máme stejné informace jako veřejnost. UEFA by ráda sezonu dohrála, co bude potom, teprve uvidíme. Další informace se dozvíme v dalších týdnech, abychom se mohli začít chystat na to, co bude dál.

Jak zvládáte současnou dobu jako otec dvou dětí? Není to složitější než starat se o třicet chlapů?

Současnou situaci zvládáme. Není to jednoduché, ale nic jiného nám nezbývá. Co se týče starání se o dvě děti, které máte nonstop doma, nebo o třicet chlapů, je to někdy složité na jedné i druhé straně. Ale já si nestěžuji. Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří se o nás v téhle složité době starají a jsou v první linii. Věřím, že všichni svou disciplinovaností a zodpovědností i tuhle situaci zvládneme. Už se těším na to, až se vrátíme do normálu. Držte se.

Reklama

Doporučované