Hlavní obsah

Viceprezidentka Sberbank zmizela, je podezřelá z pronevěry 50 milionů rublů

Foto: Sberbank

Viceprezidentka Sberbank se ve čtvrtek nedostavila k výslechu.

Reklama

Viceprezidentka největší ruské spořitelny Sberbank je podezřelá ze zpronevěry 50 milionů rublů. Nyní je na útěku a pátrá po ní policie.

Článek

Nečekaný obrat nastal ve vyšetřování bývalé náměstkyně ministra osvěty, nyní viceprezidentky největší ruské spořitelny Sberbank Mariny Rakovové, která je podezřelá ze zpronevěry 50 milionů rublů (asi 15 milionů Kč) určených státem na federální vzdělávací projekty.

Podezřelá se ve čtvrtek nedostavila k výslechu a skrývá se, zatímco soud uvalil vazbu na dva její podřízené ve finančním ústavu - výkonného ředitele Jevgenije Zaka a ředitele divize digitálních vzdělávacích platforem Maxima Ilkina, Uvedl to list Kommersant na svém webu.

Vyšetřovatelé podle deníku měli po výslechu, naplánovaném na čtvrteční dopoledne, rozhodnout, jaké opatření - vazbu či jiné - přijmou vůči podezřelé. Ale ta „prostě zmizela“ ze svého luxusního bydliště u Moskvy a vypnula si mobilní telefon.

Muži zákona zakrátko pochopili, že se Rakovová skrývá. Pátrání bylo zatím bezvýsledné, ale policisté jsou přesvědčeni, že dosud neopustila ruské území. Pomáhá ji údajně její známý s ukrajinským občanstvím a pár se zřejmě snaží uprchnout do sousední země, se kterou hranice nejsou nijak důkladně střeženy. Navíc Kyjev je krajně neochotný ohledně vydávání podezřelých do Ruska, poznamenal Kommersant

Rakovová je stíhaná od 9. srpna. Zpronevěry se podle vyšetřovatelů dopustila před dvěma lety, kdy byla náměstkyní ministra a zasazovala se za projekty soukromé rusko-britské Moskevské školy ekonomických a sociálních věd v rámci federálního vzdělávacího programu, napsal list Vedomosti.

Reklama

Doporučované