Hlavní obsah

Margita pokřtil šansonové album Mapa lásky. Jeho součástí je i virtuální duet

Na albu Mapa lásky neuslyšíte ani náznak opery.Video: Dominika Nováková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Štefan Margita je pravidelným hostem předních světových operních scén, ale jeho umělecký rejstřík je ještě bohatší. Už jsme v jeho podání mohli slyšet světové evergreeny, muzikálové melodie i vánoční písně. Nyní připojil lásku k francouzským šansonům. Jeho novinka Mapa lásky není však ortodoxně francouzská záležitost, na albu zazní i původně polské, slovenské či speciálně nově napsané domácí skladby.

Článek

Album Mapa lásky je na světě už od května, jeho křest přišel na řadu až nyní. Právě jemu i vydání alba ale předcházela ještě docela dlouhá doba. „Vznikalo dlouho, rok a půl. V podstatě, než dáte dohromady všechny věci, které chcete nahrát, než dostanete práva na písničky, musíte vybrat z tisíce úžasných šansonů,” vysvětluje Štefan Margita, který na albu spolupracoval například s Ondřejem Soukupem, Martinem Chodúrem nebo s Hanou Zagorovou.

Mimořádnou záležitostí je titulní píseň Mapa lásky, duet Štefana Margity s Hanou Hegerovou. Vznikl tak první virtuální duet v dějinách české populární hudby. „Tím, že paní Hegerová už netočí ani nenahrává, tak jsem si jenom vysnil, že by do studia přišla. Ale dovolila tuhle písničku natočit jako duet a nikdo by neřekl, že ve studiu nebyla,“ vysvětluje Margita.

Kromě česky otextovaných šansonů na album Mapa lásky vklouzlo i jedno slovenské dílo s původní hudbou Miroslava Žbirky. Jak to spolu dvěma legendám česko-slovenské hudby ladilo? „Když člověk zpívá se Štefanem, je to o intonaci. V této hudbě to není jenom o tom feelingu. My jsme to nahrávali v kvalitním studiu, kde jsem si mohl zvuk nastavit tak, jak jsem potřeboval, a nemuseli jsme se s tím dlouho trápit. Myslím, že to šlo dost hladce,” říká Miroslav Žbirka.

Příští rok se dočkáme i šansonového turné Mapa lásky v menších sálech s hezkou atmosférou, šampaňským a svíčkami.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den od 10:30 a v repríze od 18:45 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované