Hlavní obsah

#martyisdead. Český seriál o kyberšikaně vyhrál televizní cenu Emmy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Český internetový seriál #martyisdead získal mezinárodní cenu Emmy a stal se tak prvním českým seriálem, který tuto televizní cenu dostal.

Článek

Bez červeného koberce a hlavně bez diváků dnes v americkém New Yorku proběhlo vyhlášení vítěze mezinárodní televizní ceny Emmy. Ocenění v kategorii krátkých seriálů získal český snímek o kyberšikaně #martyisdead. Galavečer s předáváním cen se letos kvůli koronavirové pandemii uskutečnil online. Čeští diváci mohli udílení těchto cen sledovat mimo jiné ve vysílání internetové televize Mall.tv, která je spolutvůrcem seriálu.

Televizní cena Emmy

Televizní obdoba filmových Oscarů. Vyhlašuje je Mezinárodní akademie televizních umění a věd. Ceny se udílejí v 11 kategoriích a jsou určeny televizním dílům neamerické produkce. Poprvé byly uděleny v listopadu 1973.

Cena Emmy však není jediným úspěchem českého díla na zahraniční televizní scéně. V září seriál získal hlavní cenu mezinárodního brněnského festivalu Serial Killer jako nejlepší webseriál střední a východní Evropy. Na texaském festivalu Austin Film si odnesl také cenu za nejlepší digitální sérii a na francouzském festivalu Marseille Web Fest se stal držitelem trofeje za nejlepší režii a scénář.

Osmidílný thriller, jenž vznikl v produkci společnosti Bionaut a ve spolupráci s projektem Bezpečně na netu, je inspirovaný skutečnými případy o kyberšikaně a jejích následcích.

Hlavní postavou thrilleru je patnáctiletý kluk Martin přezdívaný Marty, jenž se před vlastní smrtí stal obětí kyberšikany. Seriál tak divákovi ukazuje odvrácenou stranu sociálních médií a to, jak občas fatálně mohou zasahovat do životů teenagerů. Jeho otec, jenž později zjistí, jaké úzkostné pocity a hrůzné chvíle před svou smrtí Marty zažíval, se snaží odhalit záhadné okolnosti tragické smrti syna.

„Thriller #martyisdead nedémonizuje prostředí sociálních sítí, ukazuje ho v jeho přirozenosti, ke které patří i kyberšikana a sexting. Jeho smyslem není diváky děsit výstředními scénami, před kterými budou zavírat oči. Naopak, chceme, abychom přestali uhýbat pohledem a připustili si, že uvěřit neskutečnému je v dnešní době mimořádně snadné,“ říká producent Mall.tv. Milan Kuchynka, jenž se na tvorbě webseriálu podílel. Režisérem seriálu je Pavel Soukup a hlavní roli ztvárnil Jakub Nemčok.

Reklama

Doporučované