Hlavní obsah

Masarykův onkologický ústav nově proti koronaviru chrání nanočástice

Foto: Masarykův onkologický ústav

Masarykův onkologický ústav.

Reklama

Vybraná místa brněnského Masarykova onkologického ústavu chrání speciální postřik nanočásticemi. Ochranná vrstva má snížit výskyt virů, je účinná i proti koronaviru.

Článek

Čekárny, zábradlí i chemostacionáře v Masarykově onkologickém ústavu v Brně nově chrání speciální nanotechnologie. Místa s vyšší koncentrací pacientů byla ošetřena fotoaktivním nanomateriálem TiZonic, který je účinný také proti lidskému koronaviru.

Díky oxidativním účinkům titanu reagujícího na světlo dochází dlouhodobě k rozkladu mikroorganismů. Cílem aplikace fotoaktivního nanomateriálu je snížení rizik kontaktních a nemocničních nákaz.

„Speciální postřikovou nanotechnologií byla ošetřena místa s vyšší koncentrací pacientů, například čekárny, ale také chemostacionáře. Dále veřejné vnitřní prostory se zvýšeným kontaktem, jako jsou schodišťová zábradlí nebo madla. Výhodou je dlouhodobá stabilita, jedna aplikace je účinná minimálně dva roky,“ informoval mluvčí ústavu Pavel Kachlík.

Pravidelná očista je na takto ošetřených plochách výrazně efektivnější. „Nanočástice titanu vytváří na povrchu ploch ultra jemný ochranný povlak, který výrazně sníží přilnavost mastnot, nečistot i částic mikroprachu. Tím dochází k omezení vytváření podmínek pro záchyt a nekontrolované množení mikroorganismů. Navíc je zajištěn snadnější úklid a rychlejší údržba ošetřených ploch,“ vysvětlila hygienička ústavu Barbora Žolcerová.

Japonská laboratoř NPO Biomedical Science Association v Tokiu provedla test a potvrdila účinnosti technologie TiZonic přímo na lidský koronavirus. Povrchy mají vysokou a dlouhodobou stabilitu, garantováno je období dvou let. Samočistící efekt je založen na oxidativních účincích fotoaktivního titanu. Jde o přesný opak přírodní fotosyntézy.

Reklama

Doporučované