Hlavní obsah

Matice sv. Jana a církev připravují na zahradě děkanství v Nepomuku poutní dům

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Matice Svatého Jana Nepomuckého připravuje v zahradě arciděkanství v Nepomuku dům pro přenocování poutníků z celého světa. Do místa, kde se český světec kolem roku 1340 narodil, směřují lidé z celého světa, z Brazílie i Japonska.

Článek

Matice už spolu s církví upravila jednu místnost a střechu jedné ze dvou bývalých hospodářských budov, kde se může občerstvit 50 lidí, tedy jeden autobus. Kompletní úpravy přijdou odhadem na deset až 20 milionů korun. Matice to konzultuje s biskupstvím, farností i městem. Poutní místo bez poutního domu není to pravé. „Význam našeho poutního místa se tím výrazně zvýší,“ dodal předseda matice Václav Česák.

Matice by ho chtěla mít hotový nejdéle do roku 2029, kdy uplyne 300 let od svatořečení sv. Jana Nepomuckého v roce 1729. „Je jednou z velkých priorit zabezpečit poutní turistiku v Nepomuku se vším všudy,“ uvedl Česák. Matice bude usilovat o dotace.

Návštěvnost čtyřtisícového města zvyšuje deset let otevřené Svatojánské muzeum v budově arciděkanství - pod věží poutního kostela stojícího přímo na místě narození světce. „Díky letošnímu výročí 300 let blahořečení a spoustě akcí se jeho návštěvnost zvýšila skoro o 300 procent. Jde o 400 až 500 lidí měsíčně. Dříve jezdili hlavně cizinci, ale teď hodně lidé z naší republiky. Svatý Jan je ve světě obrovským fenoménem,“ řekl Česák. Do Nepomuku přijíždějí Brazilci, Kolumbijci, Němci, matice má ohlasy z Nizozemska, Indie, Japonska a od řady spolků v USA. V mnoha jihoamerických zemích, stejně jako v Bavorsku, je sv. Jan Nepomucký zemským patronem, dodal.

Na opravu hospodářských budov už je připravený projekt. „Poutní dům chceme určitě vybudovat. Zájem o Jana Nepomuckého je čím dál větší, úcta ve světě je k němu obrovská a nebojím se říct, že je to nejznámější Čech ve světě, kde je přes 66.000 jeho soch a pořád přibývají,“ řekl Česák.

„Vítáme, kdyby tam mohli lidé ze světa přespávat. Byl by to další kulturní stánek ve městě. Bude to ale aktivita arciděkanství. Naší prioritou je udržet Svatojánské muzeum finančně i místně, dáváme do něj statisíce korun ročně,“ řekl starosta čtyřtisícového Nepomuku Jiří Švec (ANO).

Reklama

Související témata:

Doporučované