Hlavní obsah

Mauzoleum ajatolláha Chomejního není ani po 30 letech dokončeno

Svět bez obalu: Reportáž z hrobky ajatolláha Chomejního.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda země, která trpí mezinárodním embargem, na dostavbu údajně vyčlenila dvě miliardy dolarů.

Článek

Teheránské Mauzoleum Rúholláha Chomejního je tvořeno komplexem několika budov a mimo jeho ostatků jsou zde umístěny i hrobky jeho ženy, druhorozeného syna a některých dalších významných íránských politiků.

Stavba mauzolea byla zahájena ihned po Chomejního smrti – v roce 1989, ale ani po 30 letech nebyla ještě dokončena. V plánu je však i výstavba turistického centra, univerzity islámských studií nebo i obchodního centra. To vše by se pak mělo rozkládat na ploše 20 kilometrů čtverečních.

Další místo v Íránu, které je spojené s Chomejním a které také můžete vidět v reportáži, je město Qom, což je po Mašhadu druhé nejposvátnější íránské město.

V tomto městě ajatolláh Rúholláh Chomejní v letech 1964–1965 pobýval a při svých kázáních plamenně kritizoval šáha Rézu Páhlavího a jeho politiku. Město Qom je považováno za centrum šíitského islámu a významné poutní místo.

Qom leží 156 km jihozápadně od Teheránu a je osmým nejlidnatějším městem v zemi. Nachází se zde mnoho islámských škol a univerzit. A větší koncentraci mulláhů a žen v černém uvidíte asi jen málokde. Svůj věhlas si v islámském světě získalo především tím, že zde zemřela sestra imáma Rézy, což byl potomek proroka Mohameda.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované