Hlavní obsah
Online

Mayová skončila v čele konzervativců, premiérkou Británie zůstane až do července

Premiérka Mayová končí v čele konzervativců, Britové nyní napjatě čekají, kdo ji nahradí.Video: Jiří Hošek

 

Reklama

aktualizováno •

Britská premiérka Theresa Mayová se v pátek vzdala funkce lídra Konzervativní strany, kterou zastávala od července 2016. V čele vlády ještě zůstane nejméně do konce července, kdy by měl být znám nový lídr a zároveň její nástupce na premiérském postu.

Článek

Mayová odchází poté, co se jí nepodařilo v parlamentu prosadit dohodu o podmínkách brexitu, kterou dojednala s ostatními zeměmi Evropské unie.

Odchod z čela své strany Mayová oficiálně uskutečnila v pátek odpoledne odesláním dopisu poslaneckému klubu konzervativců známému jako Výbor 1922. Od jeho rady složené z poslanců Charlese Walkera a Cheryl Gillanové obdržela podle britských médií schvalující odpověď. Znění korespondence taktéž podle médií nebude uveřejněno.

Svůj konec v čele konzervativců ohlásila už před dvěma týdny po několika dnech stupňujícího se tlaku ze strany stranických kolegů i členů jejího kabinetu. Na pokraji slz tehdy na konci projevu před dveřmi Downing Street 10 zdůraznila, jak moc si váží toho, že měla možnost sloužit zemi, kterou miluje.

Hledání nového stranického lídra začne oficiálně až příští týden, ačkoli někteří kandidáti byli známí už 24. května. První fáze procesu bude probíhat od pondělka do čtvrtka. V těchto dnech budou moci zájemci podávat přihlášky do volebního procesu, k čemuž potřebují podporu osmi poslanců. Následovat budou hlasování na úrovni zákonodárců, z nichž vzejdou dva adepti s největší podporou. Mezi nimi se na závěr budou rozhodovat řadoví členové Konzervativní strany, kterých je přes 150 tisíc.

Aktuálně jeví zájem o nahrazení Mayové 11 konzervativců. Podle britských médií mají zatím na své straně nejvíce poslanců bývalý londýnský starosta Boris Johnson, ministr zahraničí Jeremy Hunt, ministr životního prostředí Michael Gove a bývalý ministr pro brexit Dominic Raab.

  • 33. nejdéle sloužící premiérka

    Až Theresa Mayová v červenci naváže na svou rezignaci v čele konzervativců a složí funkci předsedkyně vlády, vejde s třemi roky ve funkci do historie jako 33. nejdéle sloužící premiérka Spojeného království. Těsně překonala Nevilla Chamberlaina, který na funkci rezignoval v roce 1940.

  • Mayová oficiálně rezignovala

    Theresa Mayová oficiálně rezignovala na funkci předsedkyně Konzervativní strany. Stalo se tak poté, co odeslala rezignační dopis vnitrostranickému Výboru 1922 a dostala schvalující odpověď. Informují o tom novináři z deníku The Daily Telegraph.

  • Poslední volby pro Mayovou v čele konzervativců

    V doplňovacích volbách v anglickém městě Peterborough, ve kterých se hlasovalo o obsazení uvolněného poslaneckého křesla, těsně zvítězila labouristická kandidátka Lisa Forbesová. Porazila favorizovaného kandidáta Strany pro brexit Nigela Farage, která usilovala o svůj první mandát v Dolní sněmovně. Konzervativci byli třetí.

    Labouristé ve vyrovnaném souboji obhájili mandát z roku 2017, když Forbesová získala o 683 hlasů víc než politicky nezkušený kandidát Strany pro brexit Mike Greene.

  • Rezignační dopis zřejmě nebude uveřejněn

    Theresa Mayová dnes oficiálně rezignuje, až odevzdá radě vnitrostranické komise konzervativců „1922 Committee“, složené z poslanců Charlese Walkera a Cheryl Gillanové, formální rezignační dopis. Podle britských médií jeho znění ani odpověď rady nebudou uveřejněny.

  • The Times: Brexit bude opět odložen kvůli dalšímu hlasování

    Německo a další členské státy EU podpoří další odložení brexitu, bez ohledu na to, kdo v premiérském křesle vystřídá Theresu Mayovou. S odvoláním na nejmenovaný vysoce postavený evropský zdroj to dnes napsal britský deník The Times.

    Většina vlád členských států se podle zdroje domnívá, že budoucí lídr britských konzervativců bude nucen do konce října, kdy vyprší stávající lhůta pro odchod Spojeného království z EU, vyhlásit druhé referendum, které by dolní komoru britského parlamentu dostalo z patové situace. Podle zdroje se proto počítá i s variantou dalšího odkladu do jara.

  • Farage úřadu premiérky odevzdal žádost o účast při brexitových jednáních

    Nigel Farage donesl do sídla předsedkyně vlády v Downing Street č.10 žádost o místo pro Brexit Party při vyjednávání o brexitu. Požaduje to v návaznosti na její vítězství v eurovolbách. Premiérské povinnosti Mayové tak zdaleka ještě nekončí.

  • Mayová vs. Corbyn

    Necelé tři roky ve funkci premiérky Theresa Mayová strávila řešením brexitové otázky a neustávajícím politickým soubojem s lídrem opozičních labouristů Jeremym Corbynem. Podívejte se na momenty, kdy to mezi nimi jen jiskřilo. V prvním videu premiérka v lednu 2017 reaguje na Corbynovu iniciativu zrušit pozvánku na státní návštěvu pro amerického prezidenta Donalda Trumpa a rozbouří Dolní sněmovnu poznámkou: „On umí vést protest, já vedu zemi.”

    Ve druhém Jeremy Corbyn o rok později emotivně ohlašuje, že podal návrh k hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Mayové poté, co v prvním parlamentním hlasování o brexitové dohodě vláda utrpěla nejtvrdší porážku v historii britské sněmovny.

  • Podle Putina by nový premiér měl zapomenout na kauzu Skripal

    Ruský prezident o situaci na ostrovech hovořil na ekonomickém fóru v Petrohradě.

    „Všechno už bylo řečeno, musíme otočit tuto stránku kolem špionů a pokusů o zavraždění,“ řekl Putin.

    Vladimir Putin.

  • Corbyn: Dalšího premiéra by neměli volit konzervativci

    Lídr opoziční Labour Party reaguje na dnešní odchod Mayové z čela konzervativců.

    „Theresa Mayová dnes končí jako předsedkyně Konzervativní strany. Další premiér by neměl být volen hrstkou nereprezentujících členů Konzervativní strany. Kdokoli se stane novým lídrem konzervativců, musí nechat lid v parlamentních volbách rozhodnout o budoucnosti naší země,“ napsal na Twitter Corbyn.

  • Farage: Brexit uskuteční jen ten, kdo mu skutečně věří

    Lídr nově vzniké a v eurovolbách na ostrovech vítězné Brexit Party Nigel Farage v pořadu Good Morning Britain na stanici ITV shrnul působení Mayové v úřadu předsedy vlády jako selhání.

    „Byla velká chyba udělat premiérem někoho, kdo volil setrvání. Brexit může uskutečnit jen ten, kdo mu skutečně věří,“ řekl Farage.

    Theresa Mayová v referendu v roce 2016 hlasovala pro možnost setrvání Británie v Evropské unii.

  • Kampaňová videa favoritů na post premiéra

    Nejsilnějšími kandidáty před vnitrostranickou volbou předsedy konzervativců jsou ministr životního prostředí Michael Gove a bývalý ministr zahraničí Boris Johnson.

    „Jsem připraven spojit tuto stranu, postavit se labouristům a uskutečnit brexit,“ říká ve videu Gove.

    „Pokud se stanu premiérem, odejdeme z EU 31. října s dohodou nebo bez ní,“ ujišťuje Johnson.

  • Průzkum ukazuje, že Mayová určitou podporu veřejnosti stále má

    Průzkum britské agentury YouGov naznačuje, že pokud by si měli na postu předsedy vlády vybrat mezi Mayovou a lídrem opozičních labouristů Jeremym Corbynem, poměrem 29 % ku 17 by Britové upřednostnili dnes rezignující premiérku. 47 % respondentů však nevybralo žádnou z možností.

  • Čas na rozmyšlenou pro potenciální kandidáty na náhradu Mayové do pondělí

    Zatím zájem převzít místo předsedy Konzervativní strany a vládního kabinetu vyslovilo 11 poslanců strany. Čas vymezený pro uložení nominací je v pondělí od 11 do 18 hodin.

  • Mayová má ještě zajistit příslib snížení emisí uhlíku na nulu, má to ale háček

    Mayová má ještě před svým odchodem z čela vlády oznámit zákon, podle kterého Velká Británie do roku 2050 úplně přestane přispívat k zhoršování globálního oteplování.

    Kritici se ale obávají, že zákon bude obsahovat pasáž, která umožní nástupci Mayové plán zrušit. Zákon podle nich také postrádá detailní plán, informoval o tom britský The Independent.

  • The Times: Brexit bude opět odložen kvůli dalšímu hlasování

    Německo a další členské státy EU podpoří další odložení brexitu, bez ohledu na to, kdo v premiérském křesle vystřídá Theresu Mayovou. S odvoláním na nejmenovaný vysoce postavený evropský zdroj to dnes napsal britský deník The Times.

    Většina vlád členských států se podle zdroje domnívá, že budoucí lídr britských konzervativců bude nucen do konce října, kdy vyprší stávající lhůta pro odchod Spojeného království z EU, vyhlásit druhé referendum, které by dolní komoru britského parlamentu dostalo z patové situace. Podle zdroje se proto počítá i s variantou dalšího odkladu do jara.

  • Grafika: Jaký mají kandidáti na vedení konzervativců názor na brexit?

    Krátce po odchodu Mayové z čela Konzervativní strany začne boj o to, kdo tento post zaujme po ní. Zatím není vůbec jisté, kdo Mayovou nahradí, favoritem však je bývalý exministr pro brexit a bývalý starosta Londýna Boris Johnson.

    Simon Usherwood z univerzity v Surrey zveřejnil grafiku, která podrobněji rozebírá, jaká stanoviska k brexitu jednotliví adepti na předsedu „toryů” zastávají.

Reklama

Hlavní zprávy