Hlavní obsah

Mayová: Stupeň ohrožení terorismem v Británii zůstává druhý nejvyšší

Stupeň ohrožení terorismem zůstává v Británii druhý nejvyššíVideo: AP

 

Reklama

Jména útočníků si policie nechává pro sebe. Britové nechtějí opakovat situaci z konce května, kdy identitu strůjce bombového atentátu v Manchesteru zveřejnila americká média, ač ji chtěli vyšetřovatelé držet v tajnosti.

Článek

Britská premiérka Theresa Mayová po mimořádné schůzi vládního výboru COBRA uvedla, že policie zná jména všech atentátníků a během razií ve východním Londýně, které následovaly po sobotních útocích, zatkla britská policie 11 lidí. Jeden z útočníků u sebe měl podle irské televize RTE irské doklady. Identitu atentátníků však britská policie zveřejní až ve chvíli, kdy jí to dovolí vyšetřování.

Britové nechtějí, aby se opakovala situace z konce května, kdy po bombovém atentátu v Manchesteru zveřejnila americká média jméno útočníka a i další informace, jež si britští vyšetřovatelé chtěli nechat pro sebe. Předčasné odhalení vyvolalo v britských vládních kruzích velkou vlnu nevole, diskutuje o únicích informací amerických tajných vyšetřovacích služeb médiím.

Opozice kritizuje Mayovou. „Veřejnost neochráníte levně," řekl Corbyn

Konzervativní předsedkyně vlády také řekla, že stupeň ohrožení zůstává druhý nejvyšší. Úřady po sobotních útocích zvýšily bezpečnostní opatření, mimo jiné nechaly instalovat na mostech v centru metropole bezpečnostní bariéry chránící chodce před vozy.

Vláda podle prohlášení mluvčí Mayové úzce spolupracuje s policií na zajištění bezpečnosti při čtvrtečních předčasných parlamentních volbách. Mayová je přitom kritizována za škrty v bezpečnostním sektoru, konkrétně stažení 20 tisíc policistů z britských ulic.

Nejhlasitěji se proti jejím krokům vymezil protikandidát Jeremy Corbyn, šéf opozice. „Veřejnost neochráníte levně,” prohlásil během kampaně s tím, že v případě jeho zvolení posílí bezpečnostní složky o 10 tisíc policistů. Mayovou vyzval, aby podala demisi.

Britská policie zatkla v souvislosti s útoky 12 lidí.

Reklama

Doporučované