Hlavní obsah

„Měl by za to viset,“ napsal starosta Řeporyjí Novotný o komunistovi Ondráčkovi, teď ho obvinila policie

Pavel Novotný

Reklama

Zdeněk Ondráček se v květnu zúčastnil oslav Dne Doněcké lidové republiky, tu ale Česko neuznává.

Článek

Policie obvinila starostu Řeporyjí a bývalého novináře Pavla Novotného (ODS) za komentáře na sociální síti twitter. V nich Novotný ostře kritizoval komunistického poslance Zdeňka Ondráčka za jeho cestu na Ukrajinu, kde se zúčastnil oslav Dne Doněcké lidové republiky.

„Budu s otevřeným hledím čelit obvinění za to, že jsem podotkl, že mlátička Ondráček by měl za vydávání se za delegaci ČR na Donbase viset jako vlastizrádce,“ uvedl Novotný na twitteru a zveřejnil policejní dokument, který mu oznamuje obvinění.

Ondráček se oslav zúčastnil v polovině května letošního roku. Přestože sám říkal, že šlo o soukromou návštěvu, video doněcké televize ale ukázalo Ondráčkův příjezd v limuzíně s českými vlaječkami, který doprovázela česká hymna a uvítání šéfem doněckých separatistů Denisem Pušilinem.

Ondráček už dříve Seznamu řekl, že byl na akci pozván, ale náklady si hradil sám. „Přece i vám musí být jasné, že to byla soukromá návštěva,“ odpověděl redakci s tím, že způsob uvítání je věc hostitele.

Česká republika přitom samostatnost Doněcké a Luhanské lidové republiky neuznává.

Ministerstvo zahraničí navíc upozornilo, že ukrajinské předpisy zakazují vstup na území ovládaná separatisty bez speciálního povolení. „Cizí státní příslušníci a osoby bez státní příslušnosti, jež poruší pravidla pro vstup na dočasně okupované území Ukrajiny a jeho opuštění, ponesou odpovědnost, což znamená především pokutu a zákaz vstupu na území Ukrajiny. Porušovatelé pravidel se rovněž vystavují také riziku trestního stíhání,“ uvedl Černínský palác v prohlášení zaslaném ČTK.

Od Ondráčkovy cesty se následně distancoval senátní zahraniční výbor i sněmovní zahraniční výbor. Poslancova cesta podle nich nebyla oficiální parlamentní návštěvou.

Reklama

Doporučované