Hlavní obsah

Ve vězení si odpykával 10 let za únos. Pak se ale přiznal někdo jiný

Záhady Josefa Klímy z 09. 1. 2020: Měl strávit ve vězení 10 let za únos. Pak se ale přiznal někdo jiný. Jak spolehlivým důkazem jsou pachové stopy?Video: Marcela Sobotková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Ve čtyři ráno odpojili celou ulici od elektřiny, přeskákali ploty s nočním viděním, vyrazili dveře a zatkli mě,“ popisuje Michal Šnajdr dramatickou situaci, která se odehrála před pěti lety.

Článek

Čtrnáctého ledna 2014 byla totiž v Kroměříži unesena dcera známého podnikatele a z organizování tohoto únosu byl posléze obviněn právě Šnajdr.

Únosci mladou ženu násilím donutili nastoupit do auta a poté s ní několik hodin jezdili po Kroměříži a okolí. Cestou se ji snažili donutit k tomu, aby jim v hotovosti zaplatila 100 milionů korun z rodinného majetku. Když částku přislíbila do druhého dne sehnat, pustili ji. Ona ale celou věc oznámila na policii. K předání peněz tak už nedošlo.

Jedním z hlavních důkazů, na kterém policie postavila své obvinění proti Michalu Šnajdrovi, byly pachové stopy. „Moje pachová stopa se měla najít na oblečení unesené Zuzany V., někde v okolí ramen. A pak se měla najít její pachová stopa v mém vozidle BMW, které jsem v lednu 2014 prodal. Někdy v září to auto našla policie v Praze. A vlastně odtud odebírala pachovou stopu. A tam zjistila shodu s pachovou stopou Zuzany V.,“ vysvětluje Šnajdr.

Na přítomnosti pachových stop Šnajdra na oblečení unesené ženy a naopak jejích pachových stop ve Šnajdrově autě stál v listopadu 2016 i odsuzující verdikt Krajského soudu ve Zlíně, který následně potvrdil také Vrchní soud. Po půl roce stráveném ve vazbě tak Šnajdr putoval do věznice Mírov, kde měl strávit dalších 9 a půl roku. Ten od začátku tvrdil, že trestný čin nespáchal.

Dnes je Šnajdr na svobodě. Ke zorganizování únosu se přiznal někdo jiný. Ve své výpovědi na policii tento člověk uvedl, že Šnajdra nezná a že neměl s únosem nic společného. Proto byl Šnajdr po devíti měsících vězení propuštěn. Soud na základě těchto nových skutečností povolil obnovu řízení a proces se tak bude opakovat s novými obžalovanými.

Pokud tedy budou následně odsouzeni, znamená to, že Šnajdr byl od začátku nevinný. Potom by ale bylo dobré položit si poměrně zásadní otázku – jak je možné, že se Šnajdrovy pachové stopy dostaly na oblečení unesené? A jak se její pachové stopy dostaly do Šnajdrova auta, ve kterém, jak on sám tvrdí, tato žena nikdy v životě neseděla?

Proč řada expertů zpochybňuje pachové stopy jako důkaz v trestním řízení? A proč se jich policie naopak zastává? Sedí ve vězení nevinní lidé jen proto, že se policejní pes spletl, nebo ho ovlivňoval při čichání psovod?

Podívejte se na celou reportáž pořadu Záhady Josefa Klímy.

Archiv pořadu Záhady Josefa Klímy najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované