Hlavní obsah

Měli použít zdravý rozum a opustit budovu, říká o obětech z Grenfellu konzervativní poslanec

Foto: Profimedia.cz

Požár Grenfell Tower z roku 2017 má na svědomí 72 obětí.

Reklama

Britskou společnost pobouřil rozhovor s konzervativním poslancem Jacobem Rees-Moggem. Ten v éteru řekl, že oběti požáru Grenfell Tower z roku 2017 měly použít zdravý rozum, budovu opustit a tím se zachránit.

Článek

Konzervativec reagoval na informaci z minulého týdne. Podle vyšetřovatelů tragédie totiž 55 obětí z celkových 72 zemřelo, protože jim hasiči řekli, aby zůstali v bytech. „Když by ignorovali pokyny a opustili budovu, byli by v mnohem větším bezpečí,prohlásil o obyvatelích domu Rees-Mogg. „Myslím si, že kdokoli z nás by opustil hořící budovu, i kdyby hasiči říkali cokoli. Přijde mi to jako zdravý rozum,“ pokračoval poslanec.

Rees-Mogga za jeho slova zkritizovala labouristická poslankyně Sarah Jonesová. „Jedná se o otřesné výroky. Jacob Rees-Mogg by je měl odvolat a okamžitě se omluvit,“ komentovala vyjádření poslankyně. Mezitím přibývá hlasů, které volají po potrestání viníků v čele s šéfkou hasičského sboru Dany Cottonovou. Podle velitele vyšetřování sira Martina Moore-Bicka si totiž postup hasičů při evakuaci vyžádal vyšší ztrátu životů, než bylo nutné. K evakuaci podle vyšetřovací zprávy přistoupili hasiči příliš pozdě.

Podezření, že při hasičském zásahu hrál roli rasismus a sociální nerovnost, vzhledem ke složení obyvatelů zasažené budovy, ale poslanec odmítá. „Nemyslím si, že s tím rasa nebo společenské postavení měly cokoli společného,“ řekl Rees-Mogg. „Je jasné, že se nejednalo o úmysl, ale lidé se dopustili chyb. Lidé prostě dělají chyby a někdy to má hluboce tragické následky,“ doplnil poslanec.

Podle pozůstalých a přeživších jsou ale výroky poslance za hranou. „Musí se omluvit. Lidé umírali na schodech ve snaze z budovy uniknout,“ řekl deníku Daily Mirror Ahmed Chellat, který při požáru ztratil pět členů své rodiny. „V kolika podobných budovách Rees-Mogg žil? To za vlády jeho strany byly porušovány požární předpisy,“ kritizuje Yvette Williamsová, předsedkyně spolku Justice4Grenfell.

Podle sdružení přeživších Grenfell United jsou pak Rees-Moggovy výroky „vysoce bolestné a urážlivé pro pozůstalé“.

Reklama

Související témata:

Doporučované