Hlavní obsah

Melouny miloval odmalička, teď je pěstuje ve velkém a zkouší i pálenku

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Rudolf Starý měl pro melouny slabost odmalička, pak si je začal pěstovat sám.

Reklama

Víte, že se melouny pěstují i v Česku? Do obchodů se dostávají na sklonku babího léta, kdy končí prodej melounů ze slunných států Evropy. Vyjeli jsme se podívat na jejich sklizeň na farmu na Kolínsku.

Článek

Někdo se chce stát v dětství popelářem, jiný kosmonautem a někdo touží pěstovat vlastní melouny. Tím posledním je Rudolf Starý, jehož firma Strudo v Libodřicích na Kolínsku se před deseti lety stala prvním tuzemským pěstitelem melounů v novodobé historii Česka.

„Melouny mi chutnaly jako dítěti, a tak jsem si řekl, že si jednou vypěstuji vlastní. Hospodařit jsem začal v roce 1992. Nejprve jsem zasel obilí, řepu i brambory a o rok později jsem zasadil i první meloun, ale úrodu mi snědl někdo jiný. Věděl jsem však, že se o ně budu dále snažit,“ říká podnikatel, který dnes pěstuje klasické vodní a dále bezpeckové melouny na šesti hektarech půdy.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zemědělský podnik Strudo pěstuje hlavně dýně, okurky či brambory, nicméně melounům vyčlenil šest hektarů půdy.

Sehnat osivo i sazenice bylo na začátku velmi těžké. Ačkoliv se melouny pěstovaly na Kolínsku už v 17. století, později se z českých polí vytratily a podnikatel musel shánět věci v zahraničí, třeba v Itálii či Turecku. Následně mu trvalo šest let, než sklidil první úrodu, a nyní dodává do českých obchodů desítky tun ročně.

„Stálo to za to. Když jsem se poprvé zakousl do svého melounu, byl to krásný pocit – víc na duchu než na těle,“ vzpomíná zemědělec, který je krájí v půli a vyjídá lžící. Před spotřebou je podle něj vhodné je nechat vychladit. „Nejlépe chutnají v pět ráno na poli, kdy se samy chladí vzduchem,“ vysvětluje.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Před konzumací je nejlepší nechat meloun vychladit, rozpůlit ho a pak ho vyjíst lžičkou.

Melouny se začínají sázet na začátku května, a to do igelitových fólií, které se snaží zajistit kořenům stabilní teplotu. Ta je spolu s dostatkem vody základní podmínkou dobrého růstu.

Melouny rostou v Česku pomaleji než ve slunném Španělsku, Řecku či Itálii, jsou však díky tomu sladší. Desítky sezonních pracovníků je na konci srpna sklízejí a stačí jim na to 10 dní, než všechny zmizí z pole. Na pulty se dostávají na začátku babího léta, kdy končí dovoz této plodiny z jižní Evropy.

Všechny melouny z Libodřic putují výhradně na český trh. „Melouny z české produkce nabízíme čtvrtým rokem. Kromě farmy Strudo, která nám je dodává exkluzivně, dodávají do prodejen Albert české melouny i další pěstitelé, přičemž v budoucnu plánujeme tento okruh rozšířit. Zákazníci totiž mají o české potraviny zájem a vyhledávají je. V porovnání s rokem 2019 jsme zaznamenali nárůst poptávky téměř o třetinu“ říká Annamaria Demeterová, manažerka ovoce a zeleniny v obchodech Albert.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Majitel podniku Rudolf Starý pěstuje na pěti hektarech červený vodní meloun a na jednom hektaru meloun bez pecek. Experimentuje však i se žlutým vodním melounem. „Chce to ještě doladit,“ říká k jeho chuti.

V loňské sezóně prodal řetězec tuzemským kupujícím stovky tun vodních melounů vypěstovaných v Česku. Obecně roste podle Demeterové zájem zákazníků o bezsemenné melouny. Oblíbené jsou však také mini melouny a bio melouny.

„Rekordní meloun vážil 22 kilogramů, v průměru však dodáváme do obchodů melouny od dvou do deseti kilo. Ideální je, když meloun váží čtyři až pět kilo, protože to je akorát velký pro celou rodinu, jde odnést z obchodu a nestojí tolik peněz,“ shrnuje své zkušenosti Starý.

Letos byla sklizeň vyšší díky příznivému počasí, kdy nebyly obrovské rozdíly mezi noční a denní teplotou, a tak se podnikatel rozhodl investovat miliony korun do sklízecí plošiny, která ušetří a zrychlí práci brigádníků, kteří dosud musí skládat melouny na valník.

Právě na zvýšení výnosů se chce padesátiletý muž zaměřit v dalších letech a teprve pak bude uvažovat o rozšíření melounového pole. Ke sklizni chce také přidat linku na výrobu marmelád, zavařenin, šťáv a zmrzlinových dření.

Rudolf Starý vedle melounů pěstuje také například dýně, třešně a jahody, a tak by se mu přidružená výroba hodila na zpracování dalších plodin.

Foto: Archiv Strudo.

Z melounu jdou vyrobit nanuky či pálenice.

Loni zkusil vypálit také melounovici. Vadilo mu plýtvání, a tak rozmýšlel, jak využít melouny, které při sklizni praskly a kozy a další zvířata na statku je už nestačila jíst. Při pokusech však musel překonávat na české poměry zajímavou překážku, kvůli níž se při ochutnávání nemohl spoléhat na vlastní smysly.

„Jsem zapřisáhlý abstinent, takže žádné ochutnávání nepřipadá v úvah. Vše jsme zkoušel se synem, ale ochutnávat musel on. Říkal, že je to dobré, ale na kvalitě budeme ještě pracovat,“ směje se Starý. V obchodech by také byla melounovice zatím patrně neprodejným artiklem, protože jen náklady na vypálení jednoho litru vyšly zhruba na 400 korun.

Jak poznat zralý meloun

  • Má žlutou skvrnu na jedné straně. (Je to místo, na kterém meloun leží. Když výrazně zežloutne, je vhodný čas ke sklizni.) Vybledlé kousky nechávejte v obchodě.
  • Stopka by měla být zaschlá a zkroucená. Pokud je zelená, plod byl sklizen příliš brzy.
  • Dostatečná váha vzhledem k velikosti. Zralý kus obsahuje více vody.
  • Při jemném poklepání by se měl ozývat dutý zvuk.

Podnikatel nechce říci, jak velké dosahuje tržby na melounech, které tvoří jen malou část jeho zemědělské produkce. „Je to kvůli konkurenci. O melouny začal být zájem a konkurence roste,“ vysvětluje.

V Česku je podle ministerstva zemědělství registrováno podle pravidel Integrovaného systému pěstování zeleniny (IPZ) pět zemědělských podniků pěstujících melouny. Jinak lze odhadovat, že existuje až ještě dalších sedm větších pěstitelů.

V obchodech lidé nacházejí dva hlavní druhy melounů, vodní meloun s načervenalou vodnatou dužinou a meloun cukrový se žlutou dužinou. Odrůd však existuje mnohem více a mívají zajímavé názvy – například Ali Baba, Bingo, Janosik, Super Galaxy, Medový Gigant či Meloun Emir F1. Jen v EU je registrováno asi 380 odrůd pouze melounu vodního.

Foto: Albert

Z melounů jde vyrobit mnoho pokrmů. Na snímku jsou pečené trojúhelníčky.

Melounové recepty

Opálený meloun s balkánským salátem

Co budete potřebovat: 1⁄2 vodního melounu bez semínek, 1 lžíce olivového oleje, 1 citron, sůl, pepř, 400 g salátového mixu, 250 g balkánského sýru, 2 lžičky balsamikového octa, 1 lžička hrubé mořské soli

Jak na to? 1. Půlku melounu rozkrojte a nakrájejte na 2cm plátky. 2. Plátky melounu položte na grilovací rošt a z každé strany grilujte 1–2 minuty. 3. Olej prošlehejte s citronovou šťávou, solí a pepřem. Promíchejte se salátovými listy. 4. Salát posypte rozdrobeným sýrem a servírujte s plátkem melounu. Před podáváním zakapejte balsamikovým octem a meloun posypte mořskou solí.

Domácí nanuky z melounu

Co budete potřebovat: 110 g krupicového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 150 g vodního melounu, 150 g žlutého melounu

Jak na to? 1) Cukr nasypte do hrnce, zalijte 180 ml vody a na velkém plameni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. 2) Snižte plamen, přiveďte k varu a minutu vařte. Nechte zchladnout. 3) Cukerný roztok smíchejte s citronovou šťávou a vzniklou směs rozdělte na poloviny. 4) Jednu smíchejte s pokrájeným vodním melounem a rozmixujte do hladkého pyré. 5) Druhou s kousky žlutého melounu a opět rozmixujte. 6) Žluté pyré rozdělte do 8 formiček na nanuky (zhruba o objemu 80 ml každá). Do každé vložte dřívko a dejte na 4 hodiny do mrazáku. 7) Poté do formiček vlijte červené pyré a mrazte další 4 hodiny.

Gazpacho se žlutým melounem

Co budete potřebovat: 4 rajčata, 350 g žlutého melounu, 1⁄2 stroužku česneku, 50 ml olivového oleje, 1⁄2 okurky, sůl, pepř, 2 ředkvičky, 2 žlutá a 2 červená cherry rajčata, 10 g jarní cibulky, 1 snítka bazalky

Jak na to? 1. Rajčata spařte horkou vodou a oloupejte. 2. Meloun zbavte slupky a pecek a dužinu vložte do mixéru společně s rajčaty, česnekem, olejem a částí oloupané okurky. Rozmixujte dohladka. Osolte a opepřete podle chuti. 3. Na talířích ozdobte plátky ředkviček, polovinami cherry rajčat, jarní cibulkou, zbývající okurkou a lístky bazalky. Posypte pepřem.

Zdroj: Albert

Reklama

Související témata:
Strudo

Doporučované