Hlavní obsah

Města v Karlovarském kraji obnovují dovážku potravin pro seniory

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Města v Karlovarském kraji obnovují dovoz potravin pro seniory, kteří žijí osaměle nebo jsou v izolaci či karanténě. Podobnou službu města zavedla už při jarní vlně pandemie koronaviru.

Článek

Podmínky dovážky potravin a léků jsou v každém městě mírně odlišné. Cílem je v době mimořádných opatření pomoci seniorům a minimalizovat riziko jejich nakažení. Například v Chebu radnice už na jaře zavedla a nyní se vrací k distribuci potravinových balíčků. Dvakrát týdně seniorům od 75 let, kteří žijí sami nebo ve společné domácnosti s další osobou pobírající starobní důchod, město zdarma zajistí dodávku základních potravin. Službu, samotné potraviny i dopravu plně hradí město. Podle starosty Chebu Antonína Jalovce (VPM) město využije kontaktů, které získalo v době první vlny koronaviru. Další zájemci se ale mohou přihlásit.

Dovoz potravin do bytu mohou využít i senioři od 60 let věku v Karlových Varech. Město jim po telefonické domluvě zajistí nákup potravin, drogerie nebo vyzvednutí léků a dovoz do bytu. Klienti hradí pouze cenu objednaného zboží. Služba je určená seniorům, kteří žijí sami nebo v páru a jsou v karanténě nebo izolaci, a to maximálně jednou týdně.

Službu nabízejí stejně jako na jaře také Sokolov nebo Ostrov. V obou městech je rozvoz potravin zajištěný prostřednictvím Senior expresu. Služba je určena především seniorům nad 65 let a lidem v karanténě.

Například v ostrovské knihovně z důvodu jejího uzavření nabízejí službu rozvoz knih pro čtenáře. Lidé si mohou objednat knihy telefonicky, e-mailem nebo přes on-line katalog knihovny. Rozvoz knih pro seniory zajišťuje denně Senior expres, rozvoz pro ostatní čtenáře je zajištěn dvakrát týdně. Rozvoz platí pouze pro obyvatele Ostrova a spádových obcí.

Dovážku potravin nebo obědů ale nabízejí i menší města, například Kraslice na Sokolovsku. Tam město nabízí po telefonické domluvě dovoz jak seniorům, tak lidem se zdravotním postižením.

Reklama

Doporučované