Hlavní obsah

Městem pro byznys v Moravskoslezském kraji se stala Ostrava

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vítězem srovnávacího výzkumu Město pro byznys v Moravskoslezském kraji za loňský rok se stala Ostrava. Ocenění získala mimo jiné za přístup veřejné správy. Na druhém místě skončil Frýdek-Místek a na třetím Odry.

Článek

„Kvalita podnikatelského prostředí moravskoslezské metropole se zakládá především na skvělé dopravní dostupnosti a vysokém podílu podnikatelů. Také ceny stavebních pozemků nerostou v Ostravě tak výrazně jako v dalších městech regionu,“ uvedl organizátory výzkumu sdělil David Pavlát.

Ostravský magistrát podle něj věnuje dostatečnou pozornost například rozvoji veřejné dopravy nebo podpoře kultury, podnikatelům nabízí největší rozsah úředních hodin. Ostrava také dosáhla nejlepšího výsledku v testu elektronické komunikace, který prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů hodnotí kvalitu a včasnost odpovědí.

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) připomněl, že Ostrava podpořila podnikatele postižené koronavirovými omezeními. Loni jim rozdělila 80 milionů, letos zatím 50 milionů korun. „Kromě toho odpouštíme spoustu místních poplatků, abychom podnikatele podpořili. Podporujeme investice formou PPP projektů, což nikdo jiný nedělá a je to něco, co má pro rozvoj podnikání význam,“ uvedl Macura.

Frýdku-Místku k úspěchu pomohlo, že mu přibývá obyvatel i ekonomických subjektů a je tam v regionu nejvyšší počet dokončených bytů v přepočtu na 1000 obyvatel. „Odry se můžou pochlubit vysokým podílem malých a středních firem a dobrou dopravní dostupností,“ uvedl Pavlát.

Do výzkumu jsou zařazena všechna města a obce s rozšířenou působností v České republice. Loni se nejlepším městem pro podnikání v Moravskoslezském kraji stal Třinec.

Reklama

Doporučované