Hlavní obsah

Město Náchod prodá státu 5,5 ha pozemků pro stavbu obchvatu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Náchod prodá státu 5,44 hektaru pozemků pro stavbu obchvatu města. Od Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) za pozemky dostane 11,23 milionu korun.

Článek

„Město je prvním vlastníkem, který pozemky pro stavbu obchvatu prodává,“ řekl starosta Jan Birke. Prodej již schválili zastupitelé města. Dvacetitisícový Náchod, který patří v Královéhradeckém kraji k městům nejzatíženějším dopravou, usiluje o stavbu obchvatu přes 20 let.

Pozemky, které Náchod prodá, jsou v katastrálních územích Babí u Náchoda, Běloves, Městská Kramolna a Náchod. Obchvat bude dlouhý 6,5 kilometru a mimo město svede tranzitní dopravu ze silnice I/33 mezi Hradcem Králové a hraničním přechodem do Polska.

Součástí stavby bude i 900 metrů dlouhá přeložka silnice I/14, která k Náchodu přivádí dopravu od Nového Města nad Metují a Rychnova nad Kněžnou. Obchvat bude mít dva tunely o celkové délce 463 metrů a dvě mostní estakády o celkové délce 583 metrů.

ŘSD pro stavbu obchvatu získalo v roce 2017 pravomocné územní rozhodnutí. Vydání pravomocného územního rozhodnutí trvalo úřadům osm let. Od loňského roku má ŘSD hotový čistopis dokumentace pro stavební povolení. Stavební povolení by ŘSD chtělo získat v roce 2022, stavbu ještě ten rok zahájit a dokončit v roce 2024. Náklady na stavbu obchvatu se odhadují na 3,15 miliardy korun bez DPH.

Reklama

Související témata:

Doporučované