Hlavní obsah

Mexičanka pronásledovala a likvidovala vrahy své dcery po celé zemi

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Jedna žena místo desítky detektivů. 56letá Mexičanka na vlastní pěst vystopovala a dostala za mříže devět lidí stojících za vraždou její dcery. Postavila se tak systému, v němž pravidelně převládá beztrestnost.

Článek

Se zbraní v ruce a falešným průkazem totožnosti v kapse se Mexičanka Miriam Rodríguezová snažila zjistit, kdo stojí za vraždou její 20leté dcery Karen. Pro to, aby získala jména a adresy vrahů, musela během vlastního vyšetřování zažít každodenní pátrání po svědcích, přiznání zločinců, desítky rozhovorů s policisty, přáteli, úředníky a místními obyvateli.

Americký list The New York Times přináší příběh matky, která tři roky pátrala po vrazích své dcery a některé z nich nechala zatknout. V Mexiku byla známá také jako lidskoprávní aktivistka a zakladatelka organizace Colectivo de Desaparecidos de San Fernando, která spojuje rodiče, jejichž děti se ztratily v mexickém měste San Fernando, odkud rodina Rodríguezové pochází.

V roce 2006, kdy mexická vláda vyhlásila drogovou válku, začala úroveň násilí v zemi rapidně narůstat. Vůdci tamních drogových kartelů bojovali o moc, některé skupiny se rozpadly na menší. Náklady na soupeření se snažili kompenzovat nejrůznějšími způsoby včetně únosů lidí výměnou za výkupné.

Jednou z obětí této taktiky byla v roce 2014 20letá Karen Rodriguezová ze San Fernanda. Město je známé mimo jiné tím, že zde v roce 2010 našli masový hrob s těly 72 středoamerických migrantů zabitých členy drogového gangu.

Mexické San Fernando, které má 60 tisíc obyvatel, se nachází pod vlivem jednoho z největších mexických drogových kartelů s názvem Los Setas. Miriam Rodríguezová tady vlastnila malý obchod s kovbojským oblečením. Po rozvodu s manželem zůstala v San Fernandu, kde žila se svou nejmladší dcerou Karen (měla ještě jednu dceru a syna), která byla 23. ledna 2014 zavražděna členy Los Setas.

Po unesení dcery požádali zločinci Miriam o výkupné. Aby mohla tuto částku zaplatit, musela zažádat o bankovní půjčku. Po zaplacení se však dcery nedočkala. Později si domluvila schůzku s jedním z členů místního Los Setas, který na její otázky měl jen jedinou odpověď - o tom, kde se nachází její dcera, neví, ale může jí pomoct, pokud mu zaplatí dva tisíce dolarů. Zoufalá Rodríguezová souhlasila. O týden později už ale nikdo nezvedal mobil.

Po několika týdnech hledání a marných pokusů byla Miriam přesvědčena, že její dcera je s největší pravděpodobností mrtvá. Rozhodla se pak na vlastní pěst najít lidi stojící za její vraždou. Žena věděla, že člen kartelu, s nímž se setkala, byl do zločinu zapojen. Věděla také, že hlavní únosce se jmenoval Sama, a tak ho začala hledat na Facebooku. Tam narazila na jeho fotografii, na níž stál s dívkou vedle zmrzlinárny ve městě Ciudad Victoria, dvě hodiny jízdy od San Fernanda. Po týdnech pozorování a čekání Miriam zjistila, kde bydlí údajný vrah její dcery. Poté si pořídila falešný průkaz, ostříhala si vlasy, obarvila si je na červeno a předstírala, že provádí průzkum v blízkosti jeho domu. Tak se o něm postupně dozvídala podrobnosti.

Se získanou informací se statečná matka obrátila na úřady, avšak nikdo ji nehodlal poslouchat, úředníci před ní jednoduše zabouchávali dveře. Našel se však jeden policista, jehož příběh zaujal. Byl překvapen zejména tím, že Miriam dokázala „samostatně nashromáždit neuvěřitelné množství informací“. Pro NYT uvedl, že „pomáhat Miriam vystopovat lidi, kteří unesli její dceru, bylo pro něj velkou ctí“.

V době, kdy úřady vydaly na Samu zatykač, však únosce stihl uprchnout. Proto se Miriam zaměřila na hledání dalších zločinců. V září 2014 Samu náhodně uviděl syn Miriam Luis, jenž zavolal policii, která únosce nakonec zadržela. Ten během soudních slyšení odhalil jména dalších spoluviníků.

Jedním z nich byl Christian Gonzalez, jemuž bylo sotva 18 let, když byl zatčen policií. Během jednoho z výslechů řekl, že má hlad. Miriam, která jeho rozhovor poslouchala ve vedlejší místnosti, mu dala svůj oběd. „Bez ohledu na to, co udělal, byl stále dítětem a já jsem byla matkou,“ řekla tehdy Miriam, píše list NYT. Mladý kluk navedl policisty na stopy farmy, kde později byly nalezeny pozůstatky desítek lidí, včetně Kareniných.

Někteří z únosců a vrahů mladé dívky po několika letech zločineckého života opustili kartel a pokoušeli se žít podle zákona. Jedním z nich byl i Enrique Flores. Babička muže, se kterou se Miriam také podařilo navázat kontakt, říkala, že její vnuk začal chodit do kostela a chce najít svou novou cestu. Miriam, jež také začala pravidelně navštěvovat bohoslužby, si ho brzy všimla a nechala ho zatknout přímo v kostele. „Kde bylo jeho milosrdenství, když zabíjel moji dceru?“ odpovídala tehdy Miriam na otázky místních kněží, kteří ji žádali o milost.

Příbuzní Rodríguezové se obávali, že válka s kartelem Los Setas pro ni může skončit smrtí. Ta ale byla pro 56letou ženu tím posledním, čeho se obávala. „Zemřela jsem v den, kdy byla zabita moje dcera. Najdu lidi, kteří jí ublížili. Pak už si se mnou mohou dělat, co chtějí,“ cituje Miriam její kamarádka Idalia.

V březnu 2017 z mexického vězení v Ciudad Victoria uniklo několik desítek vězňů včetně jednoho účastníka únosu, proto Miriam požádala o ochranku. Policie slíbila, že bude hlídat její dům a pracoviště třikrát denně. To ale nestačilo. 10. května, v den, kdy se v Mexiku slaví Den matek, byla Miriam před svým domem zavražděna. Jednoho z pachatelů policie zastřelila, další dva dostali 10 a 15 let vězení. Objednavatelé vraždy však dosud nebyli odhaleni.

Reklama

Doporučované