Hlavní obsah

Mexiko rozmístí na jižní hranice 6000 členů Národní gardy. Chce se tak chce vyhnout vysokým clům USA

Mexiko posílí hlídky na hranicích.Video: Tereza Brhelová, Reuters

 

Reklama

Mexiko posílí hlídky na hranicích s jižními sousedy. Chce se tak vyhnout zvýšení cel s USA, které jim daly ultimátum.

Článek

Mexiko rozmístí na své hranice s Guatemalou asi 6000 příslušníků Národní gardy. Chtějí tak zabránit nelegálnímu vstupu migrantů mířících do Spojených států.

USA chce příval migrantů zastavit zvýšením cel na mexické zboží. Podle BBC prezident Donald Trump požadoval, aby cla na zboží jako auta, pivo, tequilla nebo ovoce a zelenina vzrostla každý měsíc o pět procent.

Oznámil to minulý týden na svém Twitteru. V řijnu by tak cla dosáhla 25 procent současné hodnoty. Mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard tak spolu s mexickou delegací odjel na začátku týdne do Washingtonu, aby Spojené státy od plánu zvýšených cel odradil.

V průběhu týdne Trump avizoval, že dohoda neprobíhá dost rychle a že pokud k žádné nedojde, zajistí zvýšení cel už od pondělí.

„Počet zadržení na hranicích za květen je na 133 tisících, kvůli Mexiku a demokratům v Kongresu, kteří odmítají ustoupit z imigrační reformy,“ napsal mimo to na Twitter.

Ebrard novinářům naopak několikrát řekl, že dohodu vidí optimisticky.

„Vysvětlili jsme, že máme 6000 mužů a že je využijeme v rámci ochrany hranic,“ řekl Ebrard a dodal, že bude s americkou stranou jednat ještě v pátek. Národní garda se bude pohybovat především u jižní části hranic.

Do USA utíkají migranti hlavně ze Střední Ameriky. Za letošní rok celníci zadrželi při pokusu o překročení hranice více než půl milionu lidí. To je nejvíc za posledních deset let. Od roku 2000 čísla nelegálních migrantů, kteří míří na sever, klesají. Zatímco na začátku století se jejich počet pohyboval okolo milionu a půl, v roce 2018 jich bylo 400 tisíc. V roce 2017, kdy začalo Trumpovo období v čele USA, bylo číslo zadržených nelegálních migrantů nejnižší od roku 1971.

Reklama

Související témata:

Doporučované