Hlavní obsah

Mezinárodní kapela Tomáše Lišky se sejde na křest do Prahy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezinárodní kapela českého kontrabasisty Tomáše Lišky se z Turecka a Bosny na 48 hodin sletí do Prahy, aby odehrála on-line křest jejich alba Hope.

Článek

Koncertní křest se uskuteční 10. listopadu v přímém přenosu z žižkovského klubu Punctum. On-line streaming vystoupení bude možné sledovat na Liškově webu a dalších sociálních sítích. ČTK o tom za umělce informoval Roman Helcl.

Vedle Lišky vystoupí členové jeho kapely Invisible World akordeonista Nikola Zarić, houslista Efe Turumtay a bubeník Kamil Slezák.

„Kvůli komplikacím se současnou situací a sílícím restrikcím v řadě států jsme se rozhodli udělat on-line křest o týden dříve, než bylo původně v plánu. Reálně totiž hrozilo, že by se kolegové nestihli vrátit za svými rodinami zpět do Turecka a Bosny. Žijeme v době, kdy plánujeme v podstatě ze dne na den,“ uvedl Liška.

Liškova kapela Invisible World získala v minulosti cenu publika na Ostrava Crossroads. Na podzim 2018 ji porota z 1500 kapel vybrala na prestižní world music konferenci Womex, která se konala v Las Palmas. Kapela vystoupila v hlavním čase v sále filharmonie Alfredo Kraus. Mimo to soubor odehrál mnoho koncertů po Evropě, Africe a turné v Japonsku.

„Poslední dobou kolem sebe vnímám spíš projekty než kapely. Nazkoušet, natočit, vydat, udělat pár koncertů a je po projektu. Ale kapela je něco, co funguje na jiné bázi… Tahle kapela je pro mě jako druhá rodina, i když jsme jeden z Čech, druhý ze Srbska, třetí z Turecka a čtvrtý z Hané,“ podotkl Liška. V rámci on-line koncertu zahrají většinu repertoáru z nové desky plus několik starších skladeb.

Vydání alba Hope bylo původně naplánované na březen, následovat mělo japonské turné a několik world-music festivalů. Nakonec vyšlo kvůli celosvětové pandemické situaci až v říjnu. „Zatím jsme další koncerty přesunuli až na konec jara 2021 a hlavní sérii vystoupení na podzim 2021. Uvidíme, co bude,“ dodal Liška.

Jedenačtyřicetiletý Liška se žánrově pohybuje mezi jazzem, blues, world music, improvizovanou hudbou a folkem. Všechna jeho alba získala nominace na ceny Anděl v kategoriích Jazz & Blues a World Music. V současné době se jeho aktivity pohybují mezi skupinou Druhá tráva a kvartetem Invisible World, které založil v roce 2017.

Reklama

Související témata:

Doporučované