Hlavní obsah

Michelinská restaurace nemusí být na luxusním místě. Vaří se i ve vestibulu metra nebo na ulici

Rozhovor s Pavlem Maurerem, zakladatelem a vydavatelem nezávislého průvodce po tuzemských restauracíchVideo: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise a Field, které zůstávají jedinými restauračními zařízeními v České republice s tímto oceněním. Uvádí se to v tiskové zprávě k dnešnímu vydání gastronomického průvodce Michelin pro Evropu (Main Cities of Europe 2019).

Článek

Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace ale dosud nikdy v rámci jednoho hodnocení nezískaly více než jednu hvězdu.

„Jeden z věhlasných kuchařů, Bouchon, tvrdí, že když získáte michelinskou hvězdu, o 20% vám to zvýší byznys. A když tři hvězdy, tak o 100%“, vypočítává zakladatel a vydavatel nezávislého průvodce po tuzemských restauracích Pavel Maurer. Před lety se ale stalo, že španělský kuchař, který třetí hvězdu získal, oznámil, že zavírá. A že si otetvře restauraci s burgery, které bude nabízet desetkrát levněji, než doposud nabízel jídlo v restauraci se třemi prestižními hvězdami.

„Je normální, že někdo vrací ceny, to se stává i při Oscarech a při různých soutěžích, ale vydělává to, samozřejmě. Když vyhrajete olympiádu, tak se o d vás čeká, že příště vyhrajete zase. Spousta majitelů restaurací si stěžuje na velký stres. Když já přijdu do španělské michelinské restaurace, kde meníčko stojí bez pití 230 euro, takže nějakých 7 tisíc, tak neodpustíte ani milimetrovou chybu“, vysvětluje Pavel Maurer.

Interiér je podle něj poněkud druhořadý, náklady jsou na jídlo, suroviny a zaměstnance. „V Asii má michelinskou hvězdu kuchařka, která vaří někde na ulici. Nebo japonský sushi master vaří ve vestibulu metra“, doplňuje.

Kde si dal Pavel Maurer nejdražší jídlo na světě a kolik stálo, uvidíte ve videu.

Reklama

Doporučované