Hlavní obsah

Miliardář žádá o půjčku pro své aerolinky. Ručit chce vlastním ostrovem

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Necker, který vlastní Richard Branson.

Reklama

Miliardář a současně jeden z nejbohatších lidí ve Velké Británii Richard Branson požádal britskou vládu, aby mu v době pandemie půjčila peníze na náklady leteckého dopravce Virgin Atlantic.

Článek

Prosby a argumenty k udělení finanční injekce však britská vláda nakonec nevyslyšela. Podnikatele naopak vyzvala, aby se pokusil finance zajistit jinak. Informoval o tom server Financial Times.

Zakladatel a šéf Virgin Galactic však odmítnutí nepřijal a snaží se přesvědčit vládu o tom, aby svůj názor ještě změnila. Jako záruku bezpečné půjčky v hodnotě 500 milionů dolarů (15,7 miliardy korun) nabízí Branson do zástavy svůj soukromý ostrov v Karibiku.

Necker, který je součástí Britských Panenských ostrovů, miliardář vlastní od roku 1978 a podle dostupných informací tam dlouhodobě žije. „Realitou této krize je, že mnoho aerolinek bude potřebovat pomoc státu a mnoho z nich ji už také dostalo,“ okomentoval ekonomickou situaci mnoha leteckých dopravců Branson v otevřeném dopise zaměstnancům.

„Uděláme cokoliv, abychom aerolinky udrželi v chodu. Vzhledem k obrovské nejistotě, která na nás v současnosti dopadá, a v situaci, kdy nevíme, jak dlouho budou naše letadla uzemněna, budeme potřebovat vládní pomoc, abychom to dokázali,“ dodal pozitivně Branson.

Upozorňuje na již poskytnuté finanční podpory jiným dopravcům, například společnosti EasyJet. Ta dostala od vlády ve formě půjčky přibližně 600 milionů liber. Připomněl také, že Virgin Atlantic začínala před 36 lety svůj byznys pouze s jedním letadlem. „Za ty roky vytvořila skutečnou konkurenci pro British Airways, která musí zůstat tvrdá ve prospěch zákazníků.“

Kritika miliardáře

Branson ovšem ve Velké Británii čelí kvůli žádosti o státní finanční injekci kritice. Odpůrcům jeho jednání se nelíbí zejména to, že sedmý nejbohatší Brit do společnosti nezainvestuje vlastní prostředky. Dalším argumentem jsou často zmiňované daně – miliardář je totiž plátcem právě na Britských Panenských ostrovech.

Branson osobně tuto kritiku odmítá. Zareagoval argumentem, že za společnost nežádá o dar, ale půjčku, kterou firma splatí. „Zaznamenal jsem názory a negativní komentáře o hodnotě mého majetku – ta kalkulace je ale založena na hodnotě skupiny Virgin před aktuální krizí, nejsou to peníze v bance, na nichž bych seděl a které bych mohl kdykoliv vybrat,“ napsal s tím, že sám do Virgin Group, tedy do obchodní skupiny, kam patří i aerolinky Virgin Atlantic, investoval čtvrt milionu dolarů.

Největší oběť koronaviru

Současná krize tvrdě drtí i další část Bransonova podnikání. Je jí rovněž letecká společnost, ve které má miliardář z Velká Británie 10procentní podíl, Virgin Atlantic. První letecký dopravce, který po příchodu pandemie koronaviru a omezení cestování krachuje, a vstoupil proto do ochrany před věřiteli, plánuje létat dál a během provozu hledat investory.

Společnost už dříve informovala, že se pokoušela získat finanční podporu u australské vlády v hodnotě 1,4 miliardy australských dolarů. Se žádostí, stejně jako Virgin Airlines, neuspěla. „Nebudeme zachraňovat aerolinky s velkými zahraničními akcionáři, kteří mají dostatečně hluboké kapsy a patří jim 90 % akcií,“ uvedl australský ministr financí Josh Frydenberg k zamítnuté žádosti. Pokud se nepodaří aerolinky dostat z krize, tamní Quantas budou mít na australském trhu monopol.

Reklama

Doporučované